Головна Новини Політика внутрішня політика Збір підписів проти Кабміну Шмигаля: ймовірність відставки і мотивація Євросолідарності
commentss НОВИНИ Всі новини

Збір підписів проти Кабміну Шмигаля: ймовірність відставки і мотивація Євросолідарності

Експерти розповіли, чи може збір підписів, який ініціювала фракція «Європейська солідарність», призвести до відставки Кабінету міністрів на чолі з прем'єр-міністром Денисом Шмигалєм

10 червня 2020, 11:55 comments2022
Поділіться публікацією:

Очолювана п'ятим президентом України Петром Порошенком парламентська фракція партії "Європейська солідарність" ініціює збір підписів у Верховній Раді за відставку уряду Дениса Шмигаля. Експерти проаналізували видання "Коментарі" це повідомлення.

Збір підписів проти Кабміну Шмигаля: ймовірність відставки і мотивація Євросолідарності

"У нашому ж випадку відставка цілком можлива"

В Україні в останні кілька років склалася тенденція, коли політична практика розходиться з конституційно-правовим законодавством. На цьому акцентує професор кафедри політичних наук в Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка, політолог Анна Малкіна.

"Якщо б цього не було, то кожен уряд, призначений Верховною Радою, отримував би річний імунітет – і питання про збір підписів за його відставку не стояло би, – упевнена Анна Малкіна. – У нашому ж випадку відставка цілком можлива, особливо, якщо робота уряду буде неефективною – і це почне позначатися на рейтингах президента і монобільшості. Або у випадку, коли уряд має виконати функцію "громовідводу". Це, якщо говорити про голосування за відставку і можливе отримання необхідної кількості голосів".

Що стосується ініціатора збору підписів – "Європейської солідарності" (ЄС), очолюваної Петром Порошенком – причин для такого діяння, на думку політолога, може бути кілька.

"Перша знаходиться в площині старту виборчої кампанії, що приурочена до місцевих виборів, – пояснює Анна Малкіна. – Гучні ініціативи на тлі тривалого карантину і різкого економічного спаду дадуть можливість мобілізувати електорат самої ЄС, а також залучити симпатиків президента з партії "Слуга народу". Інша причина може перебувати у площині бізнес інтересів і розподілу зон впливу. Бо прем'єр Шмигаль є "людиною Ахметова", задоволення бізнес інтересів Порошенка перебуває в підвішеному стані".

"Політичні мотивації виступають на перший план"

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій вважає, що збір підписів за відставку Кабміну, швидше за все, використовується як привід підняти питання неефективності всієї влади Зеленського.

"Депутати ЄС роблять акцент на тому, що це – уряд Зеленського, а не Шмигаля. І це насправді так, – каже Олександр Палій. – Зараз, після укладення нової угоди з МВФ, загроза дефолту відсунута. І політичні мотивації виступають на перший план. Необхідно визначити винних у рекордному падінні економіки, яке, до речі, почалося до епідемії коронавірусу".

Падіння промисловості почалося буквально з першого місяця перебування Зелінського при владі, нагадує експерт. А саме – з червня минулого року. А падіння всієї економіки – з січня цього року, тобто ще до впливу епідемії.

"Партія ЄС має повні підстави стверджувати, що в цьому "заслуга" влади, і в першу чергу Зеленського, – зазначає Олександр Палій. – Адже падіння промисловості почалося після абсурдних рішень низки судів на користь Коломойського, після чого бізнес і промисловість отримали явний знак, що нормального бізнес-клімату в країні не буде. Такий знак – пряма відповідальність президента як гаранта Конституції".

"Наступний уряд буде не кращим"

Заступник директора Українського центру соціальної аналітики Валерій Песецький впевнений: прем'єр Шмигаль і його уряд так само заслуговує відставки, як уряд Гончарука.

"Хоча б тому, що обидва – не професійні. А тому неефективні, – підкреслює Валерій Песецький. – Наступний уряд, упевнений, буде не кращим. Вони цим непрофесіоналізмом, насамперед, зручні зовнішнім керуючим країною. Якщо ж аналізувати логіку відповідальності, то весь той "швах" в економіці, який ми маємо сьогодні, справа рук не Шмигаля, а Порошенка. Його п'ятирічки розкрадання всього і вся в країні".

Тож, відзначає експерт, якщо ЄС така принципова фракція, то потрібно починати з себе і свого лідера, критикуючи існуюче положення справ в економіці.

"Звичайно, цього не буде, – вважає Валерій Песецький. – У ситуації, коли країна входить в новий виборчий цикл, розгортається боротьба за право носити звання "опозиція". Воно саме по собі збільшує шанси потрапити до наступної влади. Погодитися з тим, що це звання у назві ексклюзивно закріпила ОПЗЖ, ЄС не може. Також як піти на політичний альянс з ОПЗЖ. Тому будуть домагатися закріплення цього статусу в умах виборців через демарші типу нинішнього, вуличні акції, марші – з розгоном теми або картинки у ЗМІ".

Нагадаємо, Зеленський розповів, хто може зайняти місце міністра освіти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини