Головна Новини Політика внутрішня політика З’явився текст законопроекту Зеленського про референдум: народна ініціатива та електронне голосування
commentss НОВИНИ Всі новини

З’явився текст законопроекту Зеленського про референдум: народна ініціатива та електронне голосування

Як йдеться у тексті законопроекту Володимира Зеленського про народовладдя, всеукраїнський референдум може проводитися в електронному форматі

9 червня 2020, 14:52 comments1200
Поділіться публікацією:

На сайті Верховної Ради України опублікований текст законопроекту про всеукраїнський референдум, який сьогодні вніс президент Володимир Зеленський.

З’явився текст законопроекту Зеленського про референдум: народна ініціатива та електронне голосування

Як йдеться у пояснювальній до законопроекту записці, всеукраїнський референдум – один із головних інститутів прямої демократії та безпосереднього волевиявлення громадян із найважливіших питань загальнодержавного значення. Структурно законопроект складається з 131 статті та 13 розділів, які вміщуються на понад 150 сторінках.

Так, на всеукраїнський референдум може виноситися лише одне питання. Референдум можуть влаштовувати задля затвердження закону про внесення змін до розділів І, ІІІ, XIII Конституції України, вирішення питань загальнодержавного значення, зміни території України та втрати чинності законом України або окремими його положеннями.

Тоді як не можуть бути предметом всеукраїнського референдуму питання:

1) що суперечать положенням Конституції України, загальновизнаним принципам і нормам міжнародного права, закріпленим насамперед Загальною декларацію прав людини, Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, протоколами до неї;

2) спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету і територіальної цілісності України, створення загрози національній безпеці України, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі;

3) щодо законопроектів з питань податків, бюджету, амністії;

4) віднесені Конституцією України і законами України до відання органів правопорядку, прокуратури чи суду.

Зазначається, що ключова новація законопроекту – визначення можливості запровадження електронних процедур під час організації та проведення всеукраїнського референдуму, в тому числі електронних голосувань.

Згідно із документом, всеукраїнський референдум за народною ініціативою проголошується на вимогу не менш як 3 млн громадян України.

Загалом, референдум проводитиметься, використовуючи механізм виборів. Так, для підготовки, організації і проведення використовуються територіальні виборчі округи та усі відповідні закордонні дільниці. Голосування виборців здійснюється за допомогою бюлетеня або шляхом електронного голосування. А підрахунок голосів здійснюється відкрито і прозоро виключно членами дільничної комісії з всеукраїнського референдуму.

Затверджений на всеукраїнському референдумі закон протягом п'яти днів після офіційного оголошення Центральною виборчою комісією результатів офіційно оприлюднюється в порядку, встановленому Конституцією України та Законом України "Про Регламент Верховної Ради України".

Нагадаємо, Зеленський зареєстрував законопроект про референдум як невідкладний.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини