Головна Новини Політика внутрішня політика Введення миротворців на Донбас: невизначеність і загрози
commentss НОВИНИ Всі новини

Введення миротворців на Донбас: невизначеність і загрози

Введення миротворців може допомогти заморожування конфлікту, вважають українські експерти

20 листопада 2020, 11:06
Поділіться публікацією:

Не вщухають суперечки щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Сторони шукають компроміси, то звинувачують один одного в зриві переговорів. Тим часом в суспільстві обговорюється тема введення миротворців на територію Донбасу. Про можливість такого варіанту розвитку подій і ризики розповіли українські експерти.

Введення миротворців на Донбас: невизначеність і загрози

"Варто визначитися з місією миротворців"

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт Влад Волошин сам з 1996 року брав участь в декількох миротворчих місіях. А тому про миротворців на Донбасі міркує з позиції власного досвіду.

"Якщо для вирішення конфлікту на Донбасі будуть залучати миротворців, потрібно визначитися — яка буде місія. Адже є стабілізаційна операція, військова операція, поліцейська місія. Вони різні за складом і за завданнями, які виконують. Виходячи з цього, визначається кількість миротворців, — пояснює військовий експерт. — Важливо розуміти, під егідою якої організації буде діяти місія — ООН, ЄС, ОБСЄ. Адже є й ОДКБ, хоч РФ ввела своїх миротворців в Нагорних Карабах не під її егідою. Але, зрозуміло, що російські миротворці для нас — не варіант".

На думку Влада Волошина, для України логічніше було б варіант який пропонують наші представники в ТКГ — поліцейська місія під егідою ОБСЄ.

"Тим самим відбудеться розширення двох місій ОБСЄ, які діють зараз в зоні конфлікту, — каже експерт. — Одна — СММ ОБСЄ, друга — спостерігачі на пропускних пунктах Гуково і Донецьк (в районі потоптаного агресором україно-російського кордону). До складу оновлених місій можуть увійти міжнародні поліцейські країн ОБСЄ. З представниками СММ вони б контролювали процеси виконаний Мінських угод. Те ж виведення іноземних військ і озброєння з території України, процес виборів на ОРДЛО. А на кордоні (разом з нашими прикордонниками) встановлювали б повноцінний контроль над кордоном ".

Правда, запропонованих українською стороною 1,5 тисячі таких поліцейських буде явно недостатньо, вважає Влад Волошин. Адже в цей момент непідконтрольними залишаються 400 км кордону.

"Єдиного бачення у сторін немає"

Аналітик Українського незалежного центру політичних досліджень, представник Національної платформи для діалогу про мир і безпечну реінтеграцію Юлія Тищенко вважає, що поки немає чітких підстав говорити про миротворців, наприклад ООН, в Донецькій і Луганській областях.

"Наскільки ОБСЄ може тут бути ефективним? Є сумніви. Так само як є питання політичної волі, згоди РФ, ціни місії, мандату, — перераховує аналітик. — Українська сторона говорила про миротворців з нейтральних країн, наприклад Фінляндія, Швеція, Австрія. Від російської сторони звучали спочатку взагалі пропозиції по миротворців з країн членів ОДКБ, що неприйнятно".

Юлія Тищенко передбачає, що варіант миротворців може бути і шляхом заморожування конфлікту.

"Наскільки РФ в цьому зацікавлена? Питання не риторичне, — зазначає аналітик. — Значна кількість питань по місії залежить від мандата, складу, під чиєю егідою вони будуть. У сторін немає узгоджених видінь цього, як і по інших речей — таймінг, етапам, шляхам врегулювання ".

Як повідомляв портал "Коментарі", конфлікт між Вірменією та Азербайджаном показав відносну ефективність силового вирішення. Про те, чи може Україна силовими методами спробувати звільнити ОРДЛО, які вагомі аргументи прихильників і противників такого способу відновити цілісність держави розповіли українські експерти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини