Головна Статті Політика внутрішня політика Віктор Балога: «непотоплюваний» корабель Закарпаття в українській політиці
commentss Cтатті Всі новини

Ексклюзив Віктор Балога: «непотоплюваний» корабель Закарпаття в українській політиці

Від бізнесмена і губернатора до глави Секретаріату президента і міністра, який знову знайшов себе у чинному скликанні Верховної Ради. У фокусі нашої уваги – нардеп Віктор Балога, про політичний досвід якого можна написати цілу книгу

7 липня 2020, 11:00 comments4462
Поділіться публікацією:








СПЕЦПРОЕКТ "ШЛЯХ ДЕПУТАТА"

Віктор Балога: «непотоплюваний» корабель Закарпаття в українській політиці

У той час як Закарпаття за  давньою традицією зазнає підтоплення, його найбільш яскравий представник у політиці Віктор Балога ось уже більше 20 років успішно балансує на політичних "хвилях" України. Часом він піднімається  вгору, а іноді щосили  намагається втриматись на поверхні. Але за жодних обставин  Віктор Балога не "йде на дно". У рамках спецпроекту "Шлях депутата" журналісти "Коментарів" вивчили біографію одного з найбільш непотоплюваних політиків країни.

Віктор Балога: перші кроки в бізнесі і політиці

Віктор Балога народився у 1963 році в селі Завидово Мукачівського району на Закарпатті. Але, швидше за все, він навряд чи планував зайнятися політикою – все-таки часи тоді були іншими. Але, очевидно, добробут його вабив вже тоді. Після школи він вступив у Львівський торгово-економічний інститут, де отримав спеціальність "товарознавець". Правда, приступити до роботи за фахом майбутній нардеп зміг тільки після служби в армії в 1986 році.

Кар'єра молодого Балоги на ниві торгівлі розвивалася стрімко. Вже через рік роботи в сільській споживкооперації він став старшим товарознавцем Мукачевської господарсько-товарної бази, де і пропрацював до 1992 року.

Розвал СРСР і ринкова економіка відкрили перед вчорашнім товарознавцем всі шляхи, і в тому ж 1992 році він став директором ТОВ "Рей-Промінь" у Мукачеве, а через 5 років після того очолив ТОВ "Барви", з яким Балога й асоціюється як бізнесмен. Втім,  очолював він його недовго. Вже в травні 1998 року його обрали мером Мукачевого, а рік по тому Балога став губернатором Закарпаття.

Його стрімка кар'єра, що, загалом, аж ніяк не є унікальною для України 90-х років, досі не отримала однозначного пояснення. За версією деяких ЗМІ, розвиток кар'єри Балоги став можливим завдяки іншому тодішньому жителю Мукачевого, депутата Закарпатської облради Михайла Токаря, який до свого обрання носив просту прізвисько "Геша" і був головою однієї із найбільших українських ОЗУ тих років – "мукачівської". Як писали тоді журналісти, члени угруповання фактично монополізували кримінальний "бізнес" регіону, основну перевагу віддаючи контрабанді, благо Закарпаття прикордонний регіон, де вона процвітає досі.

Як писали ЗМІ, обидві фірми Віктора Балоги: і "Рей-Промінь", і "Барва", займаючись контрабандою та відмиванням злочинних доходів, виконували функції опорних структур в ОЗУ Токаря-Геші.

"Якщо коротко, то під "Барву" і Балогу ліг весь бізнес Закарпаття: ринки нафтопродуктів, продовольства (лікеро-горілчана торгівля і сигарети), лісу, медикаментів та сільгосппродукції", стверджують ЗМІ.

Цю версію підтримав інший впливовий уродженець Закарпаття -  нардеп Нестор Шуфрич, який заявив у 2007 році в одному із інтерв'ю про те, що Балога "відповідав за мукачівський общак". Втім, на той момент земляки давно перебували в конкуруючих політичних силах, хоча починав Балога як політик в лавах СДПУ (о), як і сам Шуфрич.

Інтереси "Геші" за даними ЗМІ представляв його брат Ілля Токар, перебуваючи у співзасновниках "Барви".

Доля бандитів, як кажуть, яскрава, але недовга. Ось і Геша-Токар був розстріляний у грудні 1998 року. Згідно з офіційною версією, замовником виступив ображений їм кримінальний авторитет і професійний кілер з Донбасу Євген Ігнаткін. Правда, вже тоді обговорювалося, що у ролі  замовника Ігнаткін виглядав непереконливо, і виступив, швидше, посередником для цього замовника. 

Серед співзасновників "Барви" з часткою в 30% досі числиться Мирослава Токар – дружина того самого Іллі Токара. Останній, до речі, давно вже відомий не як брат убитого лідера ОЗУ, а як чиновник Мукачівської районної державної адміністрації, яку він  то очолює, то звідти звільняється. Наприклад, в 2019 році він пішов з посади заступника Мукачівської РДА.

Але повернемося до Віктора Балоги, кар'єра якого поступово пішла вгору.

Через рік після обрання мером Мукачевого, у травні 1999 року, Віктор Балога був призначений головою Закарпатської обласної державної адміністрації. Але в 2001 році він робить несподіваний крок – на знак протесту проти звільнення тодішнього прем'єр-міністра Віктора Ющенка,  йде з поста губернатора. Здавалося б, нерозумне рішення в підсумку приносить йому найбільші політичні дивіденди.

Віктор Балога: від "любого друзя" до майже регіонала

Вчинок Балоги в 2001 році був цілком логічним з урахуванням того, що, зв'язавши свою політичну кар'єру з 1997 року з СДПУ (о), губернатор встиг посваритися з однопартійцями, і в 2000 році покинути ряди партії. Щоправда, ставка на опального Ющенка тоді виглядала виправданою. Тим не менш, в 2002 році він вперше був обраний народним депутатом України від партії "Наша Україна", одночасно  перемігши на виборах мера Мукачевого, але робить вибір на користь Верховної Ради.

У лютому 2005 року після перемоги Віктора Ющенка на президентських виборах Балога повертається на Закарпаття уже як губернатор. Але вже восени знову прямує у столицю як міністр з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.

Рівно рік тому Віктор Балога досяг вершини своєї політичної кар'єри, очоливши Секретаріат президента України, що в реаліях України зазвичай трактується мало не як статус "сірого кардинала". Цю тезу цілком підтримав і журнал "Кореспондент", котрий поставив у своєму рейтингу найвпливовіших українців за 2007 рік Віктора Балогу на 5-е місце. Втім, "діставалося" Балозі також за всіх, в тому числі, і за тезку-президента.

Однак позиції президента Віктора Ющенка, на якому ґрунтувався вплив Балоги, тільки слабшали, що було пов'язано з величезною кількістю скандалів навколо прихильників президента і його партії "Наша Україна". Коли в 2008 році глава Секретаріату президента вийшов з "НУ" і став одним із творців і керівників нової партії "Єдиний центр", багато експертів трактували це як спробу перезапуску політсили президента під майбутні вибори глави держави. Але врятувати рейтинг Ющенка вже не могло ніщо.

Віктор Балога зрозумів це вже в 2009 році, і навесні подав у відставку з посади глави Секретаріату президента з формулюванням "через незгоду з рішенням Ющенка йти на другий термін".

Маневр був гідно оцінений переможцями в особі команди Віктора Януковича, і в 2010 році Балога зайняв вже звичну  для  себе посаду глави МНС, причому його попередником був давній недруг Нестор Шуфрич.

Втім, з 2012 року Балога дещо відійшов від регіоналів. У всякому випадку, в Партію регіонів він так і не вступив, залишившись членом "Єдиного центру", а на виборах до парламенту в 2012, 2014 і 2019 роках перемагав як кандидат по мажоритарному округу №69 в Закарпатті.

Віктор Балога проти всіх

У парламентському скликанні 2014-2019 років Віктор Балога став досить помітним, чому сприяло створення у ВР цілого сімейного клану з його рідних братів Івана і Павла, а також кузена Василя Петьовки, які стали народними депутатами по мажоритарних округах.

Мабуть, найбільш скандальним  періодом став 2015 рік, який розпочався з матеріалів ЗМІ про розкрадання коштів європейського гранту на реконструкцію історичної пам'ятки регіону "Совине гніздо".


У липні в Мукачевому стався інцидент, пов'язаний із візитом збройних членів "Правого сектора" в гості до нардепа Михайла Ланьо. Він ледь не закінчився перестрілкою з правоохоронцями та проведенням операції по затриманню радикалів, які зникли у лісах. 


У Закарпатському "Правому секторі" визнали свій зв'язок з Балогою, а сам він звинуватив міністра внутрішніх справ Арсена Авакова у провокації і бажанні дестабілізувати обстановку на Західній Україні. Вже восени губернатор Закарпаття Геннадій Москаль пообіцяв, що "ніякого господарювання "Єдиного центру" на Закарпатті більше не буде".

До кінця року Балога вийшов на стежку війни з самим президентом Петром Порошенком – журналісти видання "Апостроф" сфотографували лист спічрайтера Балоги, в якому йшлося про підготовку заклику до президента піти у відставку.

У підсумку 2016 рік став часом інформаційного протистояння між нардепом і рядом інших політиків. Парламентаря звинувачували в тому, що він разом з Віктором Ющенком і Вірою Ульянченко здали вибори 2010 року Януковичу за 1 млрд дол. США. Балога ж не пропускав нагоди звинуватити президента у відсутності реформ в охороні здоров'я і порожньому піарі на реформу армії. А також звинувачуючи у фінансуванні партій на кшталт "Наш край", "Воля народу" і Аграрна партія України.

Справжньою причиною протистояння, швидше за все, був контроль над областю і її фінансовими потоками, в тому числі контрабандними. А Геннадій Москаль в 2016 році заявив, що "відбив Закарпаття у Балоги".

В цілому, інформаційна "тристороння війна" Балоги проти Порошенка і Москаля проти Балоги тривала до закінчення терміну повноважень губернатора і президента.

Віктор Балога і перспективи союзу з Коломойським

Перемога на позачергових виборах у Верховну Раду в 2019 році стала для Віктора Балоги найважчою за всі роки його участі у виборах – він став єдиним представником "Єдиного центру" в парламенті 9 скликання, а розрив  із Едгаром Токарем, який зайняв друге місце, будучи кандидатом від "Слуги народу"  склав всього 792 голосу.

Хоча у Верховній Раді Балога встиг відзначитися як автор і співавтор 10 законопроектів за даними громадянської мережі "Опора", у квітні-травні нардеп примудрився пропустити всі голосування, які відбулися в стінах парламенту. За даними електронної реєстрації парламенту Балога зареєструвався 56 разів з 102 засідань.

Цікаво, що незважаючи на ворожнечу з Арсеном Аваковим, в 2015 році Віктора Балоги не виявилося серед нардепів, які підписали постанову про його відставку, ініційовану раніше фракцією партії "Голос" у Верховній Раді.

У Верховній Раді єдиний єдиноцентрист Балога одразу ж вступив до складу депутатської групи "За майбутнє", що складалася з числа його колег-мажоритарників. 20 травня на сторінці депутатської групи в соцмережі Facebook було заявлено про створення однойменної партії, і 2 червня депутатська група змінила назву на "Партія "За майбутнє". Віктор Балога присутній у складі оновленої групи, але, якщо вірити даним сайту ВР, нардеп залишається членом "Єдиного центру", а на своїй сторінці в Facebook створення партії не прокоментував ніяк.

Оскільки лідером партії "За майбутнє" став Ігор Палиця — близький соратник олігарха Ігоря Коломойського, політсилу назвали проектом екс-губернатора Дніпропетровщини. Як припускають ЗМІ, нова партія створена під місцеві вибори і повинна поповнити собою вже сформовані "партії мерів".

Втім, позиція самого Віктора Балоги покищо  здається невизначеною – групу він не залишив, але  й жодним чином своє ставлення до того, що сталось, не озвучив. Хіба що 19 червня на своїй сторінці у Facebook нардеп розкритикував владу, яка розглядає можливість повернення жорсткого карантину, що, за його словами, "доб'є і людей, і економіку". В цілому, дане твердження відповідає програмі мерів, які почали свою боротьбу з президентом у травні саме на ґрунті необхідності послабити карантин. Тоді першопрохідцем став мер Черкас Анатолій Бондаренко. Тобто, нардеп дав зрозуміти, що, у принципі, ідеї місцевої влади йому близькі, тим більше, що мер Мукачевого, його рідний син Андрій, став другим мером в країні,який  поослабив карантин слідом за міським головою Черкас.

Віктор Балога як людина: розлучений любитель живопису 

Що являє собою Віктор Балога, як людина, і які у нього статки? Судячи з електронної декларації за 2019 рік, нардеп розлучився з дружиною, матір'ю трьох його дітей, Оксаною Балогою. Правда, живуть вони як і раніше разом, і тому Оксана числиться в декларуванні як власник нерухомості і власник фірм.

Формально самому Віктору Балозі належить не так вже багато – дві земельних ділянки, площею 14 806 квадратних метрів, квартира в 123 квадратних метра, дачний будиночок площею 129 "квадратів", а також право проживання у ще двох житлових будинках, що належать до його родичам. Також Віктор Балога може користуватися 3 легковими авто – "Ауді", "Фольксвагеном" і "Лэндровером", знову-таки записаними на сина Андрія і ТОВ "Маркет рітейл".

Спільно з екс-дружиною нардеп володіє колекцією з 26 картин пензля авторів 19-20 століть. Оксані Балозі належать 100% ТОВ "Русинія" і 25% ТОВ "Стародавній замок". Весь свій особистий дохід за 2019 рік Віктор Балога обчислив у 505 737 гривень зарплати народного депутата. Втім, Оксана Балога заробила всього лише 266 473 гривні. 4,95 млн грн. нардеп зберігає у вигляді готівки і рахунків у банках не має.

Але ким Віктор Балога може пишатися, то це двома синами Павлом і Андрієм. Перший став підприємцем, з яким аналітична платформа YouControl пов'язує 15 фірм на Закарпатті. Андрій же в листопаді 2015 року був обраний мером Мукачевого, що й зблизило його батька із інтересами "партії мерів" і, судячи з усього, інтересами Ігоря Коломойського.

Нагадаємо, раніше журналісти "Коментарів" детально розібрали біографію народного депутата від "ОПЗЖ" Вадими Столара, наповнену цікавими подіями і несподіваними поворотами долі



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини