Головна Новини Політика внутрішня політика Вибори в ОРДЛО: на які поступки може піти Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Вибори в ОРДЛО: на які поступки може піти Україна

Експерти розповіли, наскільки реалістично виконати всі умови для проведення виборів на Донбасі в цьому році

16 липня 2020, 12:51 comments2008
Поділіться публікацією:

Депутати підтримали проведення місцевих виборів в Україні (крім ОРДЛО і Криму) 25 жовтня. На окупованих територіях, на думку нардепів, їх проведення буде можливим лише в разі:

Вибори в ОРДЛО: на які поступки може піти Україна

- виведення всіх НВФ, керованих, контрольованих і фінансованих РФ;

- відновлення повного контролю України над державним кордоном України;

- роззброєння всіх незаконних збройних формувань та найманців, які діють на тимчасово окупованих територіях України;

- відновлення конституційного ладу та правопорядку на тимчасово окупованих територіях України.

Наскільки реалістично виконати ці умови? На які поступки може піти Україна?

"Вибори неможливо провести без виконання зазначених у законі умов"

Експерт у сфері комунікацій, співзасновниця Мережі захисту національних інтересів "АНТС", начальник управління стратегічних комунікацій Луганської облдержадміністрації в 2016-2018 роках Людмила Долгоновська вважає рішення парламенту абсолютно вірним.

"Вибори неможливо провести без виконання зазначених у законі умов, – підкреслює вона. – Запорукою проведення демократичних виборів на цих територіях є повна їх деокупація, встановлення контролю над усією ділянкою державного кордону і нормалізація життя (повернення до єдиного з Україною правового, інформаційного, фінансового, гуманітарного поля). Прикро, що ці очевидні, на перший погляд, речі зневажалися політиками і керівництвом держави".

Людмила Долгоновська вважає, що популістські заяви про проведення виборів одночасно на всій території України, включно з ОРДЛО, розбурхували суспільство, викликали відверте здивування міжнародних партнерів і сіяли марні надії на тимчасово окупованих територіях.

"Розчарування – гірше мовчання, – упевнена експерт. – Потрібно не словами, а діями доводити свої наміри відновити державну єдність".

"Не буде виборів в ОРДЛО в цьому році"

Всі умови, при яких ВР готова проводити вибори в ОРДЛО, не є новими, підкреслює експерт Українського інституту політики Руслан Бізяєв.

"Вони прописані в законі про тимчасово окуповані території, – зазначає експерт. – Тобто, концептуально немає нічого нового. З цією проблематикою в "Мінську" працюють останні два роки. Щоправда, безрезультатно. На тій же зустрічі глав "нормандського формату" в Парижі домовилися про реалізацію формули Штайнмайера. Але потім українська сторона почала: ні-ні, спершу треба вивести війська, передати кордон, і взагалі не чули про особливий статус".

На думку Руслана Бізяєва, нинішня Рада могла б піти на закон про амністію, розширення місцевого самоврядування без згадки "особливого статусу".

"Але ніяких змін в Конституцію вносити не будуть, – упевнений він. – Як і вже зрозуміло – не буде виборів в ОРДЛО у цьому році".

Ситуація така, що з нашого боку лише політична воля може вирішити конфлікт, вважає експерт.

"Останні зустрічі Меркель і Макрона з Путіним показують, що Європа не буде особливо тиснути на Москву. Точно не буде посилення санкцій. А на нас махнуть рукою, займаючись своїми проблемами, – зазначає Руслан Бізяєв. – Ми в кращому випадку отримаємо Придністровський варіант, в гіршому – Південно-Осетинський... Переговорники з Офісу президента навіть не намагалися змінити ідеологію по Донбасу, фактично підхопивши концепцію Порошенко. Люди, яким були делеговані повноваження і від результатів яких безпосередньо залежить імідж країни та її президента, своє завдання зараз провалили".

"Поступками тут може бути "особливий статус", закон про який щорічно продовжується"

Умовами проведення виборів на окупованих територіях є виконання мінських угод, що депутати і підкреслили, вважає політичний експерт Богдан Мірошников.

"Тобто, щодо ОРДЛО, як би ні хотілося команді "зелених", необхідно продовжувати політику Порошенка, – зазначає він. – Поступками тут може бути "особливий статус", закон про який продовжується щорічно. Але всі ми прекрасно розуміємо, що в світлі призначення Козака (Дмитро Козак – заступник голови Адміністрації президента Росії – ред.) відповідальним за ОРДЛО від РФ, виконання Мінських угод з їх боку виглядає дуже нереалістично".

При таких вступних, вважає Богдан Мірошников, проведення виборів у ОРДЛО буде залежати тільки від політичної волі однієї людини, що сидить в Кремлі.

"Бо вибори там будуть означати кінець окупації ОРДЛО – і закриття цього питання. Тому, як і 4-5 років тому, я скажу, що вирішення цього питання має невизначений строк, на жаль, – говорить політексперт. – І тут не допоможуть нові парламентери в особі представників переселенців. Більш того, у зв'язку з цим ще більше питань виникає. Тож що ніяких виборів ОРДЛО в найближчі роки не буде. З одного боку – немає політичної волі в Кремлі, з іншого – неправильні рішення і помилки нової команди на Банковій. Тому, як завжди, contra spem spero. Але впевнений – ми ще прогуляємося по площі Леніна в Донецьку і почуємо гімн Ліги чемпіонів на Донбас Арені".

Нагадаємо, експерти проаналізували заяву Рєзнікова про умови проведення виборів у ОРДЛО.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини