Головна Новини Політика внутрішня політика Саакашвілі заявив про можливий відкол України: що ховається за словами політика
commentss НОВИНИ Всі новини

Саакашвілі заявив про можливий відкол України: що ховається за словами політика

Михайло Саакашвілі вважає, що місцеві вибори в Україні можуть стати фатальними для нашої країни. Експерти розповіли «Коментарям», чи варто прислухатися до такої думки політика

20 липня 2020, 13:13 comments2099
Поділіться публікацією:

Голова виконавчого комітету Національної ради реформ Михайло Саакашвілі заявив, що чиновники та "феодали" на місцях готуються "до відколу від України" у процесі місцевих виборів. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, чи є насправді така загроза і наскільки небезпечними для нашої країни є дії та заяви самого Саакашвілі.

Саакашвілі заявив про можливий відкол України: що ховається за словами політика

Заява Саакашвілі про відкол України: жодної сенсації

Голова правління Центру стратегічних досліджень Павло Жовніренко не бачить сенсаційності у заяві Саакашвілі.

"Він говорить про те, що відомо всім, хто стежить за ситуацією в регіонах, – зазначає експерт. – Подібні тенденції помітні вже кілька років. Триває утворення якихось місцевих анклавів. Усього того, що на Заході називається мафією. Зв'язок людей зі спільністю інтересів у межах якогось регіону".

Небезпека муніципальної поліції (варти) у тому вигляді, в якому вона є, дійсно існує, — впевнений Павло Жовніренко.

"Саме про це говорить Саакашвілі. Така поліція зараз підкоряється тільки місцевим органам влади (феодалам за термінологією Саакашвілі). І в такому вигляді, без персонального проукраїнського відбору, вона не повинна існувати, – говорить експерт. – Наразі подібні структури складаються із людей, у яких є певна бойова підготовка. Але мають бути ще й адекватні переконання, відповідна присяга, як мені здається. А управління ними має бути контрольованим".

Саакашвілі, на думку Павла Жовніренка, дійсно, важко.

"Тому що всі пропозиції, які робить він і очолювана ним структура, повинні узгоджуватися з органами, які він намагається реформувати. Фактично, йому зараз доводиться переконувати хижака перейти на рослинну їжу, – пояснює експерт. – Ще в Грузії він зрозумів, що таке можливо, тільки якщо хижаку вирвати ікла. Так що триває складний процес. Але у Саакашвілі є історія успіху, історія бійця (не зупиняється, як би не було важко) і мотивація".

За словами Павла Жовніренка, Саакашвілі розуміє, що в обох країн спільний ворог, і що шанси Грузії розвиватися як незалежній демократичній державі значно зростуть після реформування України.

"У його пропозиціях немає корупційних ризиків. Він намагається зламати корупційну систему в Україні, – упевнений експерт. – Це дає можливість перевіряти його діяльність за результатами... Проблема в тому, що домогтися результатів йому будуть всіляко заважати. Тому Саакашвілі чекає боротьба не просто стосовно реформ, але і майбутнього України".

Чергова епатажна заява Саакашвілі

Політичний експерт Олександр Антонюк не виключає, що прозвучала чергова епатажна заява, особливо не підкріплене фактами.

"Якщо Саакашвілі знає про настрої сепаратизму в конкретних місцевих еліт, мені здається, він повинен подати відповідну заяву в СБУ, – говорить експерт. – Якщо ж ніяких конкретних дій з його боку не буде, це треба розцінювати саме як політичну заяву".

Олександр Антонюк нагадує, що вибори (будь-які – президентські, парламентські, місцеві) – це завжди стрес. Це завжди конкуренція, дискусія на грані фолу, різноманітні звинувачення. Втім, зазначає він, сепаратистські настрої можна розкрутити й не використовуючи виборчу кампанію. Досить згадати Крим, Донбас, фактично весь Південний Схід у 2014-му.

"Враховуючи, що наші правоохоронні органи, Нацгвардія, ЗСУ, СБУ – напоготові, не думаю, що зараз можна говорити про те, про що заявив Саакашвілі (використання місцевих виборів для розколу України). Можливо, варто більше уваги приділити Донецькій і Луганській областям. Але в інших регіонах – не бачу жодних передумов", – зазначає політексперт.

На його думку, СБУ варто було б викликати Саакашвілі на зустріч і попросити надати більш конкретні факти. Щоб зайнятися можливими небезпечними "феодалами".

"Якщо ж це блеф, політична заява, то Саакашвілі повинен буде, як мінімум, вибачитися, – вважає Олександр Антонюк. – І понести певне адміністративне покарання, якщо його слова не підтвердяться".

Частка правди у заяві Саакашвілі про відкол України

Михайло Саакашвілі у цій ситуації, можливо, і має рацію, — вважає політичний і бізнес-консультант, керівник Центру військово-правових досліджень, адвокат Олександр Мусієнко. На його думку, ми дійсно спостерігаємо фрагментацію місцевих еліт.

"Але ж варто визнати, що не тільки місцеві еліти винні у цьому, – підкреслює експерт. – Винні й дії центральної влади, уряду, які не можуть консолідувати місцеві та обласні влади. Не можуть повною мірою налагодити комунікацію. Це показала ситуація з коронавірусом та інші моменти. Більш того, центр перекладає відповідальність на органи місцевого самоврядування, водночас, не даючи достатньої кількості повноважень".

Повинні враховуватися голоси областей, — підкреслює Олександр Мусієнко.

"Не можна просто брати й ламати через коліно: насильно створюючи з десяти районів три, – зазначає він. – На місцях роботи не провели, до людей не прислухалися. Такі дії центру органів влади без погодження з місцевими органами самоврядування будуть викликати тільки відторгнення".

Щоб уникнути будь-яких небезпечних тенденцій (сепаратизм, розкол і так далі), необхідно передавати повноваження в регіони, наділяти місцеві влади відповідними інструментами для виконання тих чи інших обов'язків, закінчити децентралізацію, — впевнений Олександр Мусієнко. І, безумовно, вести постійний національний діалог.

Раніше "Коментарі" писали, що Михайло Саакашвілі накинувся з критикою на українську владу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини