Головна Новини Політика внутрішня політика Рейтинг влади в піке: що робити уряду
commentss НОВИНИ Всі новини

Рейтинг влади в піке: що робити уряду

Погоня за рейтингами не принесе успіху, впевнені українські експерти

11 листопада 2020, 09:28
Поділіться публікацією:

Нові опитування демонструють подальше обвалення рейтингів влади, а також, що події в Україні розгортаються в неправильному напрямку. Які методи і способи може використовувати влада для поліпшення ситуації розповіли українські експерти.

Рейтинг влади в піке: що робити уряду

"Втома від популізму"

Політичний соціолог Олексій Полтораков підкреслює, що падіння рейтингів будь-якої влади — це об'єктивна загальнополітична тенденція, характерна для будь-якої демократичної країни.

"Ще даються взнаки соціально-психологічна втома, і соціально-економічне розчарування від несправджених очікувань, — пояснює він. — Для поточної української ситуації показові, перш за все, серйозні темпи і масштаби "рейтингопаду". І цей регрес пояснюється внутрішньополітичними, в сенсі "внутрішньовладних", обставинами, додатково що збільшилися реаліями вірусної пандемії".

Однак, зазначає соціолог, при цьому суттєвою особливістю бачиться не стільки розчарування у "влади" як такої.  

На думку Олексія Полторакова, реальна проблема лежить набагато глибше, — на рівні "втоми від популізму" як такого, як загальносвітового політичного феномена епохи "постмодерну". І ця обставина характерно не тільки для українського, але також, наприклад, і для американського суспільства, втомленого, відповідно, від "трампізма".

"Як не дивно, зовні посилює і без того непросту ситуацію та обставина пандемії коронавірусу може побічно зробити сприятливий вплив на ставлення українського суспільства до влади, — вважає експерт. — Перш за все, апелюючи до "гуманітарних" настроїв співчуття до хворих і постраждалих від вірусу, який не шкодує нікого — ні бідного, ні багатого".

При цьому нинішня модель "стратегічних комунікацій" влади з суспільством залишає бажати багато кращого, підкреслює Олексій Полтораков.

"Звичайно, про "зворотний відлік часу" в термінах переходу рейтингу в антирейтинг говорити ще рано, але однозначна тенденція такого вже в наявності, — говорить соціолог. — А виходити з все більш крутого піке необхідно аж ніяк не шляхом чергового включення "форсаж" — режиму "скаженого принтера", — а реальної системною роботою, ключовою складовою якої є внутрішньо неприємні і зовні непопулярні рішення, в т.ч. кадрові".

"Погоня за рейтингами до доброго не приводить"

З точки зору інтересів українського суспільства і положення в країні, говорити треба не про порятунок рейтингу партії влади. Слід вести мову про конкретні кроки, дії цієї самої влади для виконання конкретних завдань. У цьому впевнений PR-експерт, політичний аналітик Олександр Солонько.

"Ось чого не вистачає, — підкреслює він. — Ми бачимо медійну активність, чуємо одні обіцянки, але з діями — проблема. З системністю — проблема. Ми дотепер не можемо назвати якусь офіційну політичну доктрину цієї влади. Курс, яким вона рухається і веде країну".

Зате дуже чітко артикулюють провали. І одним з їх наслідків стала поразка партії влади на місцевих виборах, зазначає Олександр Солонько.

"Подивіться хоча б на ситуацію в Києві, — звертає він увагу. — Повний провал на виборах мера і дуже скромний результат в Київраді".

Аналітик пояснює: "Як показує історія попередників, гонитва за рейтингами сама по собі ще ні до чого хорошого не приводила. Партія влади досі має серйозний рівень підтримки як парламентська сила. Ось тільки думати треба не про те, як, її наростити або не втратити. Потрібно вирішити, як використовувати цю довіру для того, щоб реалізувати конкретні політичні рішення в країні, щоб вирішити ряд проблем, пройти кризу, досягти реальних позитивних перетворень. А рейтинги не завжди об'єктивні. Навіть якщо досягти успіху по суті".

Як повідомляв портал "Коментарі", Кабінет міністрів представив результати економічного аудиту країни та економічне бачення до 2030 року. На підставі отриманих даних, фахівці вже зробили висновок про тотальне розкрадання запасів. Наслідки результатів і можливі подальші дії уряду проаналізували українські експерти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини