Головна Статті Політика внутрішня політика Помер Геннадій Кернес: чим запам'ятався українцям харківський градоначальник
commentss Cтатті Всі новини

Помер Геннадій Кернес: чим запам'ятався українцям харківський градоначальник

Геннадій Кернес, мабуть, один з найбільш харизматичних і яскравих вітчизняних політиків, який не дивлячись на місцевий рівень, пост мера Харкова, був добре відомий жителям всієї країни

17 грудня 2020, 17:01 comments2076
Поділіться публікацією:








Сьогодні, 17 грудня, стало відомо про смерть харківського міського голови Геннадія Кернеса. Про це повідомив у своєму Telegram-каналі товариш Кернеса Павла Фукса.

Помер Геннадій Кернес: чим запам'ятався українцям харківський градоначальник

Генадій Кернес. Фото: Ігор Чекачков, "РИА Новости"

"Наслідки коронавірусної інфекції дали серйозні ускладнення на роботу життєво важливих органів і систем його організму", — написав Фукс.

Інформацію про смерть мера Харкова підтвердила і його дружина Оксана Гайсинська у своєму Instargam.

Напередодні, 11 грудня, стало відомо про погіршення стану Геннадія Кернеса, який за офіційними даними знаходився на лікуванні в Німеччині, — у нього відмовила друга нирка.

Кернесу був 61 рік. Він обіймав посаду міського голови Харкова з 2010 року. На місцевих виборах 25 жовтня нинішнього року за нього знову віддали голоси більшість харків'ян — 4 листопада виборча комісія оголосила офіційні результати виборів у Харкові, згідно з якими він набрав понад 60% голосів.

У середині вересня нинішнього року стало відомо, що Геннадій Кернес захворів COVID-19 і його терміново відправили на лікування в німецьку клініку Шаріте.

Міська рада Харкова і соратники Кернеса стверджували, що він найближчим часом повернеться в місто. Водночас, з кінця вересня ніяких офіційних підтверджень стану здоров'я Геннадія Кернеса не було. Кілька разів навіть з'являлися новини про його смерті, але соратники Кернеса оперативно спростовували цю інформацію.

Яким було життя Геннадія Кернеса — розбиралися "Коментарі".

бурхлива молодість

Можна не сумніватися, що основний вплив на формування особистості майбутнього харківського градоначальника зробила його молодість, правда у більшості жителів Харкова вона була куди спокійніше, ніж власне і пояснювалася майбутня специфічна популярність мера.

Народившись в 1959 році в Харкові, Геннадій Адольфович Кернес після закінчення середньої школи №82 і ПТУ влаштувався на роботу, правда на одному місці молодій людині не сиділося, і він встиг змінити безліч професій, побувавши слюсарем, Розливальники молока, годинникарем і різноробочим. Очевидно "знайти себе" майбутній політик спробував в бізнесі, занурившись в створення приватного бізнесу, як тільки це стало можливо з перебудовою в СРСР.

Втім, бізнес Геннадія Кернеса в ті часи виглядав вельми строкато, так що опоненти дорікали майбутнього мера в тому, що він займався звичайним криміналом, перепродуючи крадені речі, перш за все ювелірні вироби, здійснював шахрайські операції на ринку нерухомості. При цьому виступаючи пайовиком в кооперативі, який займався пошиттям курток, сам Кернес прикривав свою незаконну діяльність і навіть отримав кличку в кримінальних колах "Гепа".

На користь правоти опонентів говорив вирок Харківського обласного cудa від 1992 року, що засудив Кернеса до 3 років позбавлення волі за групове шахрайство. Покарання він до кінця так і не відбув, але більше за ґрати не потрапляв, хоча фігурантом кримінальних справ ставав ще не раз.

У 90-і роки Геннадій Кернес активно зайнявся бізнесом, скуповуючи за допомогою ваучерів різні підприємства в рідному Харкові, в тому числі ЗМІ. В результаті на базі "НПК-Холдинг" він створив справжню бізнес-імперію в яку входили готелі ( "Національ"), ЗМІ (газета "Вечірній Харків", телеканали "Тоніс" і "Сьомий канал") та інші сфери.

До 1998 року Кернес трохи став розсудливим і вирішив піти в політику.

Від депутата до мера

У 1998 році Геннадій Кернес був обраний депутатом Харківської міської ради, а вже в 2002 році став секретарем міської ради, формально — другою людиною в місті і залишався ним до 2010 року.

Цим успіхам Кернес був зобов'язаний не тільки власній харизмі. У числі його покровителів спостерігачі називали тестя Юрія Гайсинського, довгий час працював в прокуратурі Харкова, колишнього народні депутатом України першого скликання, заступником Генерального прокурора і прокурором Київської області, а також Євгена Кушнарьова, мера Харкова, главу АП України в 1996-1998 роках і главу Харківської ОДА. Втім, ЗМІ не раз писали про сімейні скандали майбутнього мера, в ході яких його дружині, дочці Юрія Гайсинського, доводилося несолодко. Євген Кушнарьов трагічно загинув на полюванні в січні 2007 року.

Втім, справжнім стрибком став правильний вибір союзників, коли Геннадій Кернес приєднався до набирала силу "Партії регіонів", хоча перший час тяжів до Віктора Ющенка. Можливою причиною цього став конфлікт з майбутнім главою МВС України Арсеном Аваковим.

Однак до 2006-2007 роках про Кернеса заговорили вже як про справжнього "тіньовому мера" Харкова і ролик про те, як знімалася агітація тодішнього мера Михайла Добкіна, став хітом україномовного сегменту Ютуб. На ролику Геннадій Кернес впевнено керував процесом, особисто поправляв краватку меру, а також радив тому як краще виглядати в кадрі, фраза же "У тебе нудне обличчя, тобі грошей ніхто не дасть" стала справжнім мемом. Однак незважаючи на все це, ролик швидше сприяв зростанню популярності Кернеса .


Обережно, на відео присутня ненормативна лексика!

Словом, не дивно, що у 2010 році на виборах мера Харкова саме Геннадій Кернес став новим градоначальником, набравши 30% голосів виборців.

За час свого першого мерського терміну Геннадій Кернес знову "захопив" українців тим, що фамільярно пообіцяв, всупереч правилам арифметики, "помножити на нуль" главу "Харківміськліфт".


Обережно, на відео присутня ненормативна лексика!

Однак, незважаючи на всю цю фамільярність, самі харків'яни любили мера і було за що, адже була проведена комплексна реконструкція історичного центру Харкова, з'явилися комплекс площі Конституції і пам'ятника Незалежності України, розважальний мультикомплекс на базі Парку Горького і багато іншого.

Ця популярність трансформувалася в 65,8% голосів харків'ян на виборах мера 2015 року, правда на той час Геннадій Кернес, який пережив 28 квітня 2014 замах, уже пересувався в інвалідному візку — його здоров'я різко похитнулося.

Скандально-кримінальна слава

Геннадія Кернеса на протязі кількох останніх років переслідували кримінальні виробництва, відкриті проти нього, правда жодне з них так нічим і не закінчилася.

Так, ще в лютому мера і його двох охоронців звинуватили у викраденні і побитті учасників "євромайдан" Сергія Ряполова і Олександра Кутяніна, в березні 2015 року справа виявилася в суді, однак у серпні 2018 року було закрито.

Також мерію раз у раз турбували з обшуками співробітники СБУ, ГПУ і МВС, які розслідували справу про розкрадання 654 га землі на 4 млрд грн за допомогою виведення і передачі землі "кооперативам". Втім, основним фігурантом у нього став колишній мер Михайло Добкін разом з ще низкою колишніх і нинішніх співробітників Харківської мерії.

Хвороба і смерть

До 2020 року і нових виборів Харківського міського голови Геннадій Кернес підійшов у всеозброєнні, ще влітку 2019 го заявивши про себе як про політичного гравця в національному складі, ставши разом з мером Одеси Геннадієм Трухановим співголовою нової політичної партії "Довіряй справах". Але якось відзначитися "в справі" партія так не встигла, навіть не взявши участь в парламентських виборах-2019.

У рідному Харкові Кернес залишався найбільш популярним політиком, згідно з даними соціологічної групи "Рейтинг" , 60% опитаних харків'ян ставилися до мера позитивно, 26% — нейтрально, і лише 13% — негативно.

Обов'язки міського голови Харкова поки буде виконувати секретар міськради Ігор Терехов, що буде далі з посадою мера міста — "Коментарям" розповіли експерти .

Дата похорону Геннадія Кернеса поки невідома. Ігор Терехов повідомив тільки про те, що він займеться організацією похорону. Політика поховають в Харкові . У той же час є побоювання щодо того, що можуть виникнути проблеми з доставкою його тіла в Україну з Німеччини — 16 грудня в Німеччині почався локдаун, нагадав директор департаменту з питань інформації та зв'язків з громадськістю Харківської міської ради Юрій Сидоренко.

У Харкові, в зв'язку з відходом з життя мера міста Геннадія Кернеса, оголосили триденну жалобу . 17, 18 і 19 грудня приспустять Державний Прапор України і прапори міста Харкова на будівлях і спорудах органів місцевого самоврядування, підприємствах, установах і організаціях. Також скасовуються всі розважально-концертні заходи та спортивні змагання.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини