Головна Новини Політика внутрішня політика На кого в Україні чекає відставка після виборів: прогноз експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

На кого в Україні чекає відставка після виборів: прогноз експертів

Експерти сказали, хто з політиків, чиновників, топ-суддів може залишитися без посад

30 жовтня 2020, 14:06 comments1304
Поділіться публікацією:

Після виборів і не тільки... Для кого з українських політиків, чиновників, топ-суддів останній місяць осені може стати останнім на їх постах — і чому? На це питання "Коментарям" відповіли експерти.

На кого в Україні чекає відставка після виборів: прогноз експертів

"У суспільстві дуже сильний запит на перезавантаження судової влади"

Політолог Петро Олещук підкреслює, що на цей момент інформації про можливі відставки не так багато. Але вона курсує.

"Поки що лише неофіційно повідомляють про можливість відставки деяких керівників областей, — каже експерт. — Правда, не до кінця зрозуміло — кого. Ну і президент серйозно налаштований на перезавантаження Конституційного Суду України після ряду резонансних рішень останнього".

Петро Олещук нагадує, що внесений 30 жовтня законопроект передбачає відставку суддів Конституційного Суду. Так ось вам — перші кандидати "на виліт".

"Але в цьому питанні ситуація поки не ясна. В цілому ж, в суспільстві дуже сильний запит на перезавантаження судової влади. Очевидно, президент намагається очолити цей рух", — резюмує політолог.

"Президенту доведеться показати своєму оточенню "кулак дружби", щоб утримати владу"

Політичний консультант Олександр Вербицький нагадує: "Будь-яка революція це — терор, потім — контрреволюція і знову терор... І вже потім якийсь рух, але в будь-якому випадку — вперед".

Але так, підкреслює експерт, відбувається в будь-якій країні, за винятком України.

"Все тому, що у нас революціонери і контрреволюціонери — це практично одні й ті ж люди. Чи не в масі своїй, а серед організаторів, — пояснює Олександр Вербицький. — Виходячи з цього, можна прогнозувати другий терор, вважаючи першим зняття прем'єр-міністра Олексія Гончарука. Більш того, нинішній прем'єр Шмигаль не став при Зеленському таким собі Гройсманом при Порошенкові. А глава СБУ Баканов просто не помітив (разом з Мін'юстом, який очолює Малюська) зміни, що відбуваються в "суспільстві небожителів". Ось вам три перших і ключових кандидати на виліт з посад".

В якій послідовності та в які терміни — не має значення, вважає політичний консультант. Але чекати, на його думку, недовго.

"Хтось повинен відповісти за те, що відбувається. І з виборами, і з КСУ, і не тільки... Президенту доведеться показати своєму оточенню "кулак дружби", щоб утримати владу в двох руках — і виконавчу і законодавчу, — розмірковує Олександр Вербицький. — А значить, мова піде і про "зачистку" (в рамках двох процесів: поствиборного і нового адміністративно-територіального) неефективних виконавців у вертикалі. Ми вже спостерігаємо наш електронний уряд із заслуховуванням губернаторів. А скоро, думаю, побачимо на екрані і нових міністрів і нових керівників областей, яких буде "забезпечувати зв'язком" новий міністр цифрової трансформації. А нижче рівнем — в нових районах — голів РДА, і з часом — префектів, як "смотрящих" за місцевим самоврядуванням, яке обралося не зовсім в тому форматі, який бажав би бачити президент України".

Але, що б не сталося, наша держава залишиться вірним собі як система створення криз всередині одними і тими ж людьми, вважає експерт.

"І будь-яке перетасування кадрів не призведе до якісного поліпшення в самій державі, — попереджає Олександр Вербицький. — Хоча б тому, що грамотних і професійних — критично мало. А приходять до влади в останні роки і на всіх рівнях просто не готові навіть морально до відповідальності за регіон або країну в цілому, не кажучи про ділові компетенції".

"Результати на місцевих виборах є провальними в порівнянні з 2019 роком"

"Вибори пройшли і, здавалося б, пристрасті повинні лягти. Але не в сучасній Україні, — зазначає політичний експерт, директор Communication group Володимир Манько. — Рішення КСУ щодо зупинки е-декларування тільки підливає масла у вогонь. Очевидно, що на президента Зеленського йде атака. Що він може запропонувати натомість? Монобільшість не є монолітною. Результати на місцевих виборах є провальними в порівнянні з 2019 роком. Залишається рятуватися шляхом поступок".

На думку експерта, пертурбації в Кабінеті міністрів на користь тих чи інших акторів будуть можливим виходом з кризи для Банкової.

Володимир Манько підкреслює: "Уже давно хитаються крісла під міністрами фінансів (Марченко) і охорони здоров'я (Степанов). Перший після прийняття поганого бюджету +2021 і абсорбції негативу на себе міг би піти у відставку. Другий може піти через безпорадність перед настанням вірусу. При цьому значну частку негативу, який накопичився навколо влади, Степанов міг би забрати з собою в... Одеську облраду наприклад, куди він пройшов".

Більшими фігурами, як той же прем'єр Шмигаль, президент жертвувати поки не готовий, вважає експерт. І нагадує, що фігура нинішнього глави Кабміну є креатурою найбагатшої людини в Україні — Ахметова.

"Втім, багато що залежить від того, за яким сценарієм піде криза після рішення КСУ з електронного декларування", — резюмує Володимир Манько.

Раніше експерти оцінили вибори мерів і спрогнозували, в яких містах буде другий тур і хто в лідерах.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини