Головна Новини Політика внутрішня політика Мітинг під стінами Офісу президента: що буде з рейтингом Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Мітинг під стінами Офісу президента: що буде з рейтингом Зеленського

Експерти - про ситуацію з рейтингом Зеленського після режиму припинення вогню на Донбасі

27 липня 2020, 17:50 comments1634
Поділіться публікацією:

У рамках Всеукраїнської акції "Захистимо Армію" (в зв'язку з неоднозначним режимом припинення вогню на Донбасі) в Києві сьогодні ввечері відбудеться мітинг під стінами Офісу президента.

Мітинг під стінами Офісу президента: що буде з рейтингом Зеленського

"Коментарі" дізналися у експертів, хто і чому може спробувати "знести" Зе-команду, використовуючи для цього спробу чергового перемир'я на Донбасі, і як влада реагувати на подібні протести.

"Зеленський, схоже, не розуміє, що своїми вчинками прискорює свій сумний фінал"

Політолог Володимир Цибулько переконаний, що Зеленський, погодившись на умови перемир'я, які дуже схожі на капітуляцію, готовий поступатися національними інтересами заради свого політичного виживання.

"Він, схоже, навіть не розуміє, що своїми вчинками прискорює свій сумний фінал, – зазначає експерт. – Анонсована акція під стінами Офісу президента (ВП) – попереджувальна. Але якщо дії Зеленського приведуть до загибелі військових, вона перейде в протестну, з подальшою вимогою відставки глави держави".

За словами Володимира Цибулька, за місяць на Донбасі загинули 10 захисників України.

"А якщо підтвердиться інформація, що Зеленський сам зупинив спецназівців, які хотіли врятувати поранених, то суспільство почне вимагати розслідування дій самого Зеленського, – підкреслює політолог. – Фактично, можна говорити про загибель військового, відданого своїм Головкомом. І це починає зворотний відлік для Зеленського".

Володимир Цибульський вважає, що протиставити що-небудь зростаючим протестним настроям у суспільстві президент і його оточення навряд чи зможуть.

"Спертися зараз Зеленському не на кого, – пояснює політолог. – Навіть на власну фракцію у ВР він не може покладатися".

"Якщо Зеленський дійсно за мир, то потрібно дотримуватися цієї позиції"

Політичний аналітик Сергій Лозовський зазначає: "Гасло акції – "Захистимо Армію" – досить неоднозначний. Навіть лукавий. Від чого організатори цього заходу сподіваються захистити українських військових? Від світу? Від можливості повернутися додому живими, не покаліченими?"

З приводу зацікавлених у протестах — все очевидно, упевнений експерт.

"Це так звана "партія війни", очолювана п'ятим президентом Петром Порошенком і його оточенням. Десь поруч якийсь час крутився Вакарчук. Але, судячи з усього, викрутився з цього процесу. Втім, що з головою, без голови, партія "Голос" – мертвонароджене тіло, – упевнений аналітик. – Чи вдасться розхитати ситуацію? В тієї ситуації, яку створив для себе сам Зеленський, будь-хід йому мінус".

На думку Сергія Лозовського, угоди, підписані в грудні за підсумками нормандського саміту, Зеленський, схоже, не збирався виконувати.

"Ми можемо самі собі скільки завгодно замилювати очі, але з німцями і французами, що також входять в "нормандський формат", так не вийде, – підкреслює аналітик. – Єдине, що може влада в цілому і Зеленський зокрема зробити в цій ситуації – пояснити свою позицію по Донбасу. І якщо президент дійсно за мир, то потрібно дотримуватися цієї позиції. Саме за це його підтримали понад 70% виборців. Спираючись на цю позицію, на цю підтримку, Зеленський спокійно може відповідати на виклики з боку радикалів. Не зробить цього швидко повторить шлях Порошенко, які не став своїм для агресивного заходу, і став чужим для центру, сходу і півдня".

"Якщо перемир'я, яке вже зривають, буде порушуватися в більш глобальних масштабах, то рейтинг президента може істотно піти вниз"

Політичний експерт Дмитро Воронков вважає, що все, те, що відбувається зараз навколо конфлікту на Донбасі (ініціювання чергового перемир'я, дзвінок Зеленського – Путіну), слід розглядати в контексті майбутніх місцевих виборів.

"Це такий собі передвиборний самопіар, – впевнений політексперт. – Офіс президента, щоб нагадати про свої перемоги в питанні конфлікту на Донбасі, буде продавлювати нову ініціативу обміну полоненими. І заради цього розмови з Путіним будуть відбуватися на лояльною ноті".

У той же час, відзначає Дмитро Воронков, всі політичні сили в Україні хочуть подальшого зниження рейтингу Зе-команди.

"Перш за все, цього бажає партія п'ятого президента – "Європейська солідарність". Але не тільки це, – підкреслює політексперт. – Формат монокоалиции – незручне політичне становище для будь-якої партії, яка знаходиться в опозиції. А у нас в опозиції до "Слуги народу" – всі фракції Ради".

Мітинги навряд чи відіграють істотну роль у зниженні рейтингів Зеленського та його оточення, вважає Дмитро Воронков.

"Це радше інструмент в рамках інформаційної боротьби. Поки команда президента домовленість про припинення вогню підносить як прорив, опоненти – як капітуляцію. Але не думаю, що те, що відбувається істотно вдарить по рейтингу глави держави, – говорить експерт. – А от якщо перемир'я, яке вже зривають, буде порушуватися в більш глобальних масштабах, рейтинг може істотно піти вниз. Так що ініціатива Зеленського з дзвінком Путини – це гра на випередження, щоб домогтися обміни полоненим, що завжди буде позитивом".

Дмитро Воронков впевнений, що владі не слід на різного роду протестні акції реагувати силовими методами. Це, на його думку, тільки додасть "очок" опонентам, посилить протестні настрої, послабить саму владу.

"В ідеалі команді президента слід активізувати подальші переговори з мирного врегулювання, демонструвати прогрес, працювати в інформаційному полі на користь позитивного забарвлення відбуваються подій і досягнутих домовленостей".

Раніше "Коментарі" дізналися у експертів, що обіцяє Україні "перемир'я" з Путіним.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини