Головна Новини Політика внутрішня політика Експерт: "Україна не збирається покращувати ситуацію на пунктах пропуску на лінії зіткнення"
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерт: "Україна не збирається покращувати ситуацію на пунктах пропуску на лінії зіткнення"

Політичний експерт Володимир Мулик вважає, що поліпшення на пунктах пропуску на Донбасі з боку України поки чекати не варто

19 листопада 2020, 13:38
Поділіться публікацією:

Незважаючи на бравурні заяви Німеччини і Франції, Україна не тільки не збирається покращувати ситуацію на пунктах пропуску на лінії зіткнення, але і ризикує потрапити під чергову хвилю критики за невиконання Мінських угод.  Про це заявив політичний експерт Володимир Мулик на своїй сторінці в Фейсбуці.

Експерт: "Україна не збирається покращувати ситуацію на пунктах пропуску на лінії зіткнення"

"Давайте проаналізуємо недавні заяви зовнішньополітичних відомств по ситуації на Донбасі. З одного боку, нас передбачувано похвалили Німеччина і Франція. І навіть відзначили, що Україна нібито створила умови для поліпшення ситуації на пунктах пропуску на лінії зіткнення до настання зими.

З іншого боку — сьогодні вийшов незрівнянно більш конкретний і детальний коментар офіційного представника російського МЗС Марії Захарової.  В якому висловлюється здивування вільним поводженням з фактами з боку наших західних сюзеренів.

Ось про що пише Захарова: "Берліну і Парижу добре відомо, що насправді одночасне відкриття контрольно-пропускних пунктів в'їзду-виїзду" Золоте "і" Щастя "на лінії зіткнення, яке планувалося на 10 листопада ц.р., було зірвано з вини  української сторони.

Відповідно до погоджених Україною та Луганському параметрами, використання КПВВ "Щастя" передбачалося виключно для автомобільного транспорту, включаючи гуманітарні конвої.  Однак українська влада безпосередньо перед запуском цього пункту пропуску відмовилися від цих домовленостей і 10 листопада цього року в односторонньому порядку відкрили зазначений КПВВ як "пішохідний", свідомо знаючи про відсутність технічної готовності Луганська до такого формату роботи переходу.

Не дивно, що Луганськ сприйняв це як провокацію.  Київська влада цинічно зіграли на бажанні простих людей повернутися додому і побачитися з рідними, прирекли їх на марне очікування на лінії зіткнення.

Незважаючи на багаторазові заклики домовитися про деталі раніше узгодженого автобусного проїзду через КПВВ "Золоте", Київ ухилився від такої роботи.  Відстань, яку необхідно подолати на цьому пункті пропуску для перетину нейтральної зони, становить понад три кілометри.  Відмовившись від організації автобусного сполучення і забезпечення нормальних умов переходу, особливо в наближаються зимових умовах, українська сторона проявила байдужість до громадян, більшість яких становлять хворі люди похилого віку.

Київ також наполегливо замотував вирішення питання про пропуск через КПВВ "Щастя" гуманітарного конвою Міжнародного Комітету Червоного Хреста, проїзд якого в Луганськ намічався на 17 листопада цього року.  Виходить, що саме за таке "покращення ситуації на переходах і полегшення становища людей" Німеччина і Франція хвалять Україну.

На цьому тлі блюзнірськи виглядає їхній заклик до негайного і безперешкодному відкриттю всіх переходів на лінії зіткнення, незважаючи на епідемічну ситуацію.  Цей заклик чомусь звернений і до Росії, яка має до цього питання таке ж відношення, як Німеччина і Франція.  Повертаємо цей заклик Берліна і Парижа.

Продовжує викликати здивування відсутність їх критичної реакції на систематичні спроби українських офіційних осіб дезавуювати Мінські угоди.  Апофеозом став київський проект так званого Плану спільних кроків по їх виконанню, який повністю перекреслює дух і букву мінського "Комплексу заходів" 2015 року.

З цього українського документа в поєднанні з недавніми законопроектами про інтернування громадян Росії і покарання за заперечення факту російської "агресії" все більш чітко вимальовується зміст планів "В" або "С", неодноразово анонсованих президентом Зеленським.  Так звана "повна демілітаризація, роззброєння, демобілізація комбатантів", "повернення" в Донбас підрозділів ЗСУ, "відновлення повного контролю над російсько-українським кордоном" з подальшою "фільтрацією" населення і "інтернуванням неблагонадійних" і тільки потім — проведення виборів без попереднього позначення  політичних умов врегулювання конфлікту.  Ось короткий опис цілей України, які подані в проекті плану під заголовком "виконання Мінських угод".

 "Що це означає? Виходить, що Берлін і Париж не помічають всіх цих фактів навмисне — і тим самим побічно схвалюють лінію Києва на підрив основ врегулювання конфлікту, закріплених в" Комплексі заходів "і схвалених СБ ООН. Чергові подвійні стандарти і слизький шлях підміни понять  , до якого ми, на жаль, вже звикли ", — зазначив Мулик.


Як раніше повідомляли "Коментарі", на Донбасі відновили роботу деякі КПП.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини