Головна Новини Політика внутрішня політика Діджіталізація в Україні: плюси і мінуси
commentss НОВИНИ Всі новини

Діджіталізація в Україні: плюси і мінуси

На думку експертів, Україні пора йти від радянської бюрократії

6 жовтня 2020, 16:04 comments3604
Поділіться публікацією:

З наступного року в державних органах України завдяки продуктам проекту "Дія" усі послуги планують зробити цифровими і не використовувати папір. "Коментарі" дізналися у експертів плюси і мінуси діджіталізаціі в українських реаліях.

Діджіталізація в Україні: плюси і мінуси

"Пора забути історію радянської бюрократії"

Політолог Кирило Сазонов вважає, що ліквідація паперових довідок в системі державних установ України — проривна і прекрасна ідея.

"У 21 столітті пора вже забути історію радянської бюрократії з безліччю довідок, печаток, підписів і черг, — пояснює він. — Є інтернет — і масу питань можна закривати в електронному вигляді. Папір не потрібна. Якщо потрібно особиста зустріч з чиновником, наприклад інспектором УКРІНФОРМ, оголошуємо його начальнику про службову невідповідність. Як не зумів правильно організувати процес ".

Так що, підкреслює Кирило Сазонов, відмова від паперових довідок — великий і яскравий крок вперед для України.

"Але він не знімає з порядку денного принципову необхідність скорочувати кількість довідок взагалі і чиновників зокрема", — зазначає політолог.

"У нас держава поки відстає"

Діджіталізація — це світовий тренд, підкреслює експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко. Всі країни, так чи інакше, переходять на цифрове спілкування, в тому числі з органами влади.

"На це перейшли приватний бізнес, авіакомпанії, медична, фінансова сфери. І державі потрібно встигати за цими перетвореннями. Просто тому що процеси вже необоротні ", — каже Костянтин Матвієнко.

За його словами, в Україні населення демонструє достатню цифрову грамотність. Більшість громадян мають смартфони, вміють ними користуватися, так само як електронними доповненнями в спілкуванні з бізнесом і державою.

"Але держава у нас поки відстає — і за якістю, і за доступністю сучасних видів спілкування, — зазначає експерт. — При цьому, мені імпонує, що уряд Олексія Гончарука всіляко намагалося впроваджувати цифрові технології. А ось Кабмін Дениса Шмигаль, як на мене, приділяє цьому недостатньо уваги. Багато нарікань на те, як працюють цифрові служби — і в столиці, і, тим більше, в менших містах ".

"Ми побачили, що немає потреби в деяких державних органах"

Керівник Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум" Валерій Димов вважає, що на шляху до діджіталізаціі Україна зіткнеться з трьома складнощами. Але зупиняти це її не повинно.

"По-перше, далеко не всі українці мають гаджети. По-друге, далеко не всі, хто їх має, вміють користуватися додатками, — зазначає експерт. — Причому мова йде саме про ту прошарку суспільства, на яку і проектуються держпослуги — соцдопомогу, виплати і так далі ".

Третьою складністю Валерій Димов називає те, що тотальна "оцифровка" залишить без роботи цілу армію чиновників, "заточених" на роботу з паперами.

"У зв'язку з епідемією коронавируса, багато органів влади працювали на дому. І ми раптом побачили, що в них немає потреби. Що багато питань можна вирішити дистанційно. Але є проблема — в основному такі чиновники неконкурентноспроможною на ринку праці. Вони мало що вміють, їх галузева ніша — вузька. Стало бути, ми отримаємо черговий приплив безробітних ", — пояснює експерт.

Але жодна з цих проблем (відсутність гаджетів у частині українців, не вміння ними користуватися деякими верствами населення, а також питання трудоуйстройства людей, які "носять папери") не повинна, на думку Валерія Димова, перешкодити діджіталізаціі.

"Весь світ рухається в такому напрямку, — підкреслює він. — І чим раніше наша влада зрозуміє, що це потрібно робити якомога швидше (з максимальним урахуванням інтересів людей, на яких розраховані послуги, а також тих, хто може залишитися без роботи), тим менш болючим буде цієї незворотний процес ".

Як раніше повідомляли "Коментарі", в Україні смартфон може замінити паспорт.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини