Головна Новини Політика внутрішня політика Декларування від Разумкова і критика Зеленського: чи є конфлікт
commentss НОВИНИ Всі новини

Декларування від Разумкова і критика Зеленського: чи є конфлікт

Українські експерти проаналізували ситуацію з електронним декларуванням, законопроект щодо якого депутати прийняли напередодні

4 листопада 2020, 09:25 comments1119
Поділіться публікацією:

Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики розглянув та схвалив законопроект про відновлення електронного декларування в первісному вигляді — авторства спікера Дмитра Разумкова. Підписалися під ним безліч народних депутатів з різних фракцій і груп.

Декларування від Разумкова і критика Зеленського: чи є конфлікт

Під час обговорення члени комітету визнали документ відповідним антикорупційного законодавства. Шість депутатів  висловилися — за, двоє - проти, а четверо утрималися. Таким чином, профільний комітет рекомендував Раді включити проект закону до порядку денного і прийняти його за основу і в цілому.

При цьому законопроект Володимира Зеленського піддається критиці, в тому числі з боку представників "Слуги народу".

"Подвійні стандарти Зеленського"

Політичний аналітик Павло Нусс впевнений, що у своєму ставленні до Конституційного суду і до конституційної кризи як такого Зеленський демонструє подвійні стандарти.

"В одній ситуації він аплодує рішенням суддів, коли вигідно йому. В інших же заявляє про неприйняття. Такий підхід свідчить про штучність скандалу і фальшивості обурення, — вважає експерт. — Законопроект Зеленського про перезапуск Конституційного суду ( "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства"), ще більш неконституційний, ніж рішення суддів КС, які мають конфлікт інтересів. Більш того. Немає сумніву, що новий склад КС буде на 100% залежний від Зеленського і його політичних і фінансових партнерів. А кадровою політикою нового КС буде займатися Портнов, Татарів і Смирнов. Частина фракції "СН" усвідомлюють загрозу і, по всій видимості, готові до внутріпартійного протистояння ".

За словами експерта, проти розпуску суддів КСУ виступила група депутатів спікера парламенту Дмитра Разумкова, яка налічує понад 20 осіб.

"Сам же законопроект Разумкова (" Про відновлення окремих положень закону про запобігання корупції "), який є здоровою альтернативою антиконституційним ініціативам Зеленського, повертає всі антикорупційні норми законодавства, — підкреслює Павло Нусс. — Його треба підтримати. За цей проект знайдуться голоси, в тому числі з боку опозиції".

Аналітик упевнений: Разумков визнає, наскільки потрібними і прогресивними були закони про боротьбу з корупцією, прийняті під час президентської каденції Порошенко.

"Отже, вся критика Зеленського, який заявляв про корупцію попередників, помножена на нуль. Адже тепер фактично повертають те, що зробив Порошенко у співпраці з міжнародними партнерами і громадськістю ", — каже Павло Нусс.

"Прямого конфлікту між Зеленським та Разумковим немає"

Політичний експерт Денис Гороховський підкреслює, що після провалу президентської партії на місцевих виборах знову активно почала обговорюватися тема дострокових парламентських і президентських виборів.

"І всі, хто потенційно можуть претендувати на головну посаду, в тому числі і з нинішніх представників влади, в країні відразу ж вирішили про себе нагадати. Поки акуратно і не дуже агресивно, але все ж. Разумков реєструє і простягає законопроект, альтернативний президентському, Аваков їде забирати Марківа з Італії, повністю монополізуючи тему, і так далі", — зазначає експерт.

На думку Дениса Горохівського, прямого конфлікту між Зеленським та Разумковим немає.

"Просто Разумков розуміє, що політична історія Зеленського закінчиться досить швидко, — пояснює експерт. — Але, якщо вчасно відсторонитися від президента, свою політичну кар'єру Разумков ще може врятувати".

Як повідомлялося раніше, протистояння Зеленського і КСУ набирає обертів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини