Головна Новини Політика внутрішня політика Через скасування виборів ОПЗЖ вимагає притягнути до відповідальності голів Донецької і Луганської областей
commentss НОВИНИ Всі новини

Через скасування виборів ОПЗЖ вимагає притягнути до відповідальності голів Донецької і Луганської областей

Нардеп від ОПЗЖ Німченко вимагає перевірити дії Кириленка і Гайдая та скасувати заборону виборів на Донбасі

14 серпня 2020, 13:52
Поділіться публікацією:

Народний депутат від ОПЗЖ Василь Німченко звернувся до директора НАБУ Артема Ситника з депутатським запитом з приводу скасування виборів на Донбасі. У ньому нардеп повідомляє про скоєння злочинів, пов'язаних з виборчим процесом в Україні.

Через скасування виборів ОПЗЖ вимагає притягнути до відповідальності голів Донецької і Луганської областей

Так, 8 серпня ЦВК прийняла постанову "Про неможливість проведення перших виборів депутатів окремих сільських, селищних, міських рад Донецької і Луганської областей та відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 року". В якості підстави комісія вказала надані главою Донецької обласної ОВЦА Павлом Кириленком і головою Луганської ОВЦА Сергієм Гайдаєм висновки про неможливість підготовки та проведення місцевих виборів 25 жовтня.

Ці дії, заявив Василь Німченко, нібито мають ознаки вчинення злочинів, передбачених статтями 109, 157, 161, 364 КК України.

В якості підтвердження народний депутат звертає увагу на такі законодавчі акти й факти. Так, в силу статті 7 Конституції в Україні визнається і гарантується місцеве самоврядування. Громадяни мають право брати участь в управлінні державними справами, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Крім того, громадяни користуються рівним правом доступу до державної служби, а також до служби в органах місцевого самоврядування.

В Україні, вказує Василь Німченко, станом на 8 серпня воєнний або надзвичайний стан не вводився, ситуація з безпекою на лінії зіткнення стабільна. За словами нардепа, це свідчить про прямий умисел з боку посадових осіб щодо блокування формування органів місцевого самоврядування на цих територіях і їх особисті корисливі мотиви, оскільки з початком роботи місцевої ради повноваження військово-цивільних адміністрацій припиняються. Отже, заявив Німченко, мова йде про конфлікт інтересів з можливою корупційною складовою.

Німченко вважає, що при таких обставинах в діях посадових осіб, які позбавили виборчого права сотні тисяч громадян України, містяться ознаки злочину, передбаченого статтею 157 КК України.

"Донецька і Луганська ОВЦА, надавши ЦВК сфальсифіковані висновки про неможливість організації проведення місцевих виборів, по суті, вдалися до дискримінації громадян України, які проживають на цих територіях, і позбавлення їх права керування державними справами", — заявив нардеп.

Василь Німченко упевнений, що такі дискримінаційні дії знаходяться в причинно-наслідкового зв'язку з даними соцопитувань, які свідчать про непідтримку громадянами провладної політичної сили.

"Таким чином, Павло Кириленко та Сергій Гайдай, надавши висновки про неможливість проведення місцевих виборів, відкрито і цинічно пролобіювали свої інтереси щодо продовження функціонування військово-цивільних адміністрацій, які фактично знаходяться в прямому підпорядкуванні Президента України, а він є лідером правлячої політичної сили, — повідомив нардеп. — В їх діях містяться кваліфікуючі ознаки кримінального злочину, передбаченого частиною першою статті 364 КК України ( "Зловживання владою або службовим становищем")".

Німченко зазначив, що Кириленко та Гайдай позбавили виборчого права сотні тисяч громадян України, що є злочином, передбаченим статтею 157 КК України ( "Перешкоджання здійсненню виборчого права").

З огляду на зазначене, нардеп просить внести в ЕРДР відомості за фактом вчинення Кириленком, Гайдаєм і окремими причетними посадовими особами ЦВК злочинів, передбачених статтями 109, 157, 161, 364 КК України і провести досудове розслідування.

Крім того, Німченко вимагає вжити невідкладних заходів та скасувати рішення ЦВК, відновивши порушені виборчі права громадян.

Нагадаємо, в ЦВК назвали умову, за якої вибори на Донбасі можуть відбутися.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини