Головна Новини Політика внутрішня політика Через принциповість ОПЗЖ грантоїди в Україні перестали відчувати себе комфортно, - ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Через принциповість ОПЗЖ грантоїди в Україні перестали відчувати себе комфортно, - ЗМІ

Комітет Верховної Ради з прав людини не прийняв найважливіший для українських грантоїдів пункт порядку денного - затвердження результатів проектів міжнародної допомоги

12 вересня 2020, 18:03 comments1305
Поділіться публікацією:

Принципова позиція голови Політради партії "Опозиційна платформа — За життя" Віктора Медведчука та інших депутатів цієї політичної сили не дозволила втягнути український парламент в сумнівні схеми грантоїдських прозахідних організацій. Про це йдеться в матеріалі інтернет-видання ГолосUA .

Через принциповість ОПЗЖ грантоїди в Україні перестали відчувати себе комфортно, - ЗМІ

Відзначається, що багато років поспіль позитивні відгуки з боку Верховної Ради, фактично, служили потужним прикриттям сумнівної діяльноті цих організацій в Україні.

"Медведчук і його колеги не дозволили використовувати законодавців ВР як інструмент прикриття корупційних схем грантоїдів. Саме схвалення ВР було для спонсорів "наеймів" головною гарантією", — наголошується в статті.

Автори матеріалу докладно розписують, як грандоїди заробляють на своїй діяльності пристойні капітали.

"Більшість з них оформлені, як фізичні особи-підприємці (ФОП), які отримують підряд на обслуговування грантів. Наприклад, зараз та ж ОПОРА шукає фахівців з підготовки дистанційного навчального курсу для співробітників поліції. А ще — оголосила тендер на закупівлю медичних масок і препаратів для спостерігачів на виборах. Уявляєте, скільки грошей можна відмити тільки на засобах захисту? Як довести, що спостерігач з Канади використовував 10 масок в день, а спостерігач з Грузії п'ятнадцять разів поливав руки антисептиком? Хто перевірить ці цифри? Та ніхто. Саме тому навколо грантових грошей йде нещадна боротьба за розпил. А дрібні ФОПи служать для переведення в готівку виділених Заходом засобів, собі вони беруть невеликий відсоток, основна сума йде солідним "борцям" за реформи, свободу слова, чесні вибори та ін. Правда, є ще декларації, де одержувачі донорської допомоги все-таки змушені звітувати про те, звідки взяли грошей на безбідне життя. Ось щоб не потрапляти в такі історії, і існує "дах" Верховної Ради, проте, на цей раз він протік", — пише ГолосUA.

Принципова позиція Віктора Медведчука та інших депутатів від ОПЗЖ не дозволила Верховній Раді затвердити звіти двох одіозних грантоїдських організацій. Опозиція переконала своїх колег, що парламент не повинен санкціонувати діяльність сумнівних структур.

2 вересня Комітет ВР з прав людини не прийняв найважливіший для грантоїдів пункт порядку денного: "Затвердження результатів проектів міжнародної допомоги". Опозиційні депутати сплутали їм карти, натиснувши на керівництво профільного комітету. Головний аргумент представників ОПЗЖ валив з ніг членів "відкритого суспільства": чому ВР повинна підтримувати грантоїдів, якщо ніхто з депутатів не приймав рішення про співпрацю з фондом "Відродження", USАID, що не голосували за виділення їм коштів і вже тим більше не контролювали їх проходження і розподіл.

"Дійсно, давайте запитаємо себе: яке відношення має Верховна Рада до фінансових операцій іноземних агентів?! І чому комітет ВР має затверджувати такі звіти іноземних агентів", — йдеться в матеріалі.

Переконавши комітет не голосувати за звіти грантоїдів, Медведчук і депутати від ОПЗЖ завдали серйозного удару по їх діяльності.

"У підсумку вони не змогли отримати довідку про чесне і прозоре освоєнні грошей західних донорів. А це відразу тягне за собою важкі наслідки: зменшення сум, скорочення програм, і, як наслідок — числа грантоїдів в Україні", — підсумовує ГолосUA.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини