Головна Новини Політика кабмін Заміна для Дениса Шмигаля: коли, хто і чому може стати новим прем'єр-міністром України
commentss НОВИНИ Всі новини

Заміна для Дениса Шмигаля: коли, хто і чому може стати новим прем'єр-міністром України

«Коментарі» разом з експертами розбиралися, хто може стати наступним прем'єр-міністром України

24 листопада 2020, 20:21 comments3582
Поділіться публікацією:

Навколо прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля почали згущуватися хмари невдоволення. Зараз в політичних колах все частіше стали з'являтися розмови про те, що зовсім скоро посада прем'єра може стати вакантною. Хто і коли може прийти на зміну Денису Шмигалю, дізнавалися "Коментарі".

Заміна для Дениса Шмигаля: коли, хто і чому може стати новим прем'єр-міністром України

Альтернатива Шмигалю

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко вважає, що в Україні слабкий прем'єр-міністр і очевидно, що його доведеться міняти, правда, відкритим залишається питання, коли і як.

"Все впирається в питання часу і тактики, — зазначає експерт. — Якщо говорити про тактику, нам потрібен антикризовий менеджер. Ось тільки готових фігур фактично немає. За винятком хіба що однієї. Якщо говорити про час, то, мабуть, зі зміною Кабміну логічніше почекати, принаймні, до того, як спаде хвиля епідемії. І вже під відновлення економічного зростання поставити відповідного прем'єра, заточеного на роботу по зростанню економіки, з відповідними якостями".

У нинішньому уряді, на думку Володимира Фесенка, є лише один міністр, який може виступити в ролі антикризового менеджера. Але до нього — неоднозначне ставлення, в тому числі в Офісі президента і в правлячій партії.

"Мова про главу МВС Арсене Авакова, — пояснює політолог. — Всі інші на таку роль не годяться. У влади є серйозна проблема з кадрами. Готового прем'єра на заміну Шмигалю, схоже, поки немає".

До того ж, нагадує експерт, за нового прем'єра повинна бути більшість голосів у Верховній Раді.

"Легко відставити уряд, тим більше такий... Але непросто буде призначити нових і прем'єра, і Кабмін. Буде багато людей, зацікавлених в провокуванні урядової і парламентської кризи, через провал з призначенням нового Кабінету міністрів", — попереджає Володимир Фесенко.

Реальні шанси

Політолог, глава платформи Єдиний координаційний центр Олег Саакян вважає, що будь-які прізвища, які будуть зараз спливати (а спливають навіть прізвища екс-прем'єра Володимира Гройсмана та колишнього міністра фінансів Ігоря Уманського), це спроба інсинуації. Мета — "збити" таких людей і завуалювати того, хто реально має шанси стати новим прем'єром.

"Ті, чиї прізвища з'являються зараз, швидше за все, не будуть призначені, — упевнений політолог. — Але перезавантаження Кабміну ми, ймовірно, незабаром побачимо. Імовірно — після нового року. Втім, в залежності від того, як зараз буде тривати політичний процес навколо прийняття бюджету, а також, як будуть зводити діючий бюджет, процес може здетонувати ще раніше, десь в середині грудня ".

Олег Саакаян нагадує, що з відходом прем'єра йде і весь Кабмін. Правда, ряд міністрів можу зберегти свої крісла, але вже в новому уряді.

"З високою ймовірністю втратять свої портфелі міністри фінансово-економічного блоку, медичного, соціального, — говорить експерт. — Що стосується беззмінного з 2014 року глави МВС Арсена Авакова, думаю, що лічильник його перебування на цьому посту не обнулиться".

Раніше "Коментарі" писали, що президент України Володимир Зеленський з прем'єр-міністром Денисом Шмигалем обговорили в онлайн-форматі проблеми українських підприємців і розглянули можливі заходи щодо полегшення ведення українського бізнесу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

сидор

24 листопада 2020, 21:22

купленный фесенко продавливает чрезвычайно не популярного авакяна.Пусть сначала деньги за рюкзаки вернет.....


Новини