Головна Новини Політика кабмін "Українська економіка відновлюється": експерти не вірять заяві прем'єра
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив "Українська економіка відновлюється": експерти не вірять заяві прем'єра

Експерти розповіли, чи стала економіка України відновлюватися і що слід зробити, щоб не було відкоту назад

17 серпня 2020, 10:00 comments1312
Поділіться публікацією:

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль запевняє, що українська економіка почала відновлюватися у кварталі цього року. І перерахував фактори, які на це нібито вплинули, включаючи збір врожаю. Чи дійсно економіка відновлюється, а також що слід зробити, щоб не було відкоту назад — про це в ексклюзиві "Коментарів" розповіли експерти.

"Українська економіка відновлюється": експерти не вірять заяві прем'єра


Економіка в мінусах

Експерт економічних програм Українського інституту майбутнього (УІБ) Данило Монін зізнався: "Я скептично ставлюся до тих факторів, які перерахував Шмигаль. А саме, що на поліпшення економічної ситуації нібито вплинули відновлення споживання і збір врожаю (за словами прем'єра, фактично перенісся з другого кварталу на третій через погодні умови, — ред.). Що малий і середній бізнес отримав вже 4,2 млрд. грн, причому 75% з них — за програмою "Доступне кредитування 5-7-9%". Що запланувала прозора приватизація і реформа митниці".

На думку експерта УІБ, економіка в III кварталі буде в мінусах через  низький врожай через посуху, а також через частину зовнішніх причин.

"Але, водночас, упевнений, що економіка покаже менше падіння в III кварталі. Причина проста — люди знову почали працювати, на відміну від II кварталу — жорсткого карантину з відключеним транспортом і неможливості всім працювати віддалено", — підкреслює Данило Монін.


Фактор сезонності

Доктор економічних наук, заступник директора Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Ольга Ходаковська підкреслює, що економічна ситуація в країні залишається не простою.

Реальний ВВП в II кварталі 2020 зменшився в порівнянні з попереднім кварталом на 9,9% (з урахуванням сезонного фактора), а в порівнянні з II кварталом 2019 — на 11,4%, зазначає економіст. Крім того, експорт товарів і послуг в першому півріччі поточного року впав на 7,1%, імпорт — на 15,5% в порівнянні з аналогічним періодом 2019-го.

"Сезонні фактори, які, в першу чергу, стосуються сфери сільського господарства та туризму, дещо поліпшили економічну ситуацію в III кварталі, але кардинально змінити стан речей поки їм не вдалося, — вважає Ольга Ходаковська. — Серед цих позитивних факторів — збір врожаю сільськогосподарських культур, пожвавлення експорту сільськогосподарської продукції, збільшення експортного виторгу і, відповідно, надходжень валюти, зростання рівня сезонної зайнятості, а також збільшення обсягу споживання у сфері послуг — торгівля, туризм, внутрішні подорожі".

При цьому, відзначає експерт, якщо порівнювати індекс сільськогосподарської продукції в с/г підприємствах з відповідним періодом попереднього року, то в першому півріччі він впав до 77,3%.

"Тобто фактично ми недоотримали п'яту частину продукції попереднього року. Це певною мірою було зумовлено погодними факторами, зокрема, жахливою засухою в південних регіонах України, що наклало свій відбиток на обсягах збору врожаю ранніх зернових", — говорить Ольга Ходаковська.

За її словами, аналізуючи нинішню ситуацію, стає очевидним, що істотних передумов, які б вказували на відновлення економіки, поки не спостерігається.

"А незначне зростання економічних показників, що зараз  відбувається, пояснюється виключно фактором сезонності, — зазначає експерт. — До речі, станом на липень місяць минулого року з урахуванням чинника сезонності ми мали значно кращу динаміку до зростання, ніж в цьому році".


"Куди пішли мільярди"

"Я, звичайно, розумію, що будь-яка людина при владі повинна себе хвалити. Розумію, що всі прем'єри брешуть. Робота така. Але економіці це точно не допомагає, — каже глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко. — Що допоможе? Негайно припинити карантин, зняти всі обмеження. Звітувати, куди пішли мільярди з Фонду по боротьбі з коронавірусом".

Адже економіка буксує, — підкреслює експерт. Промисловість падає. І коштом врожаю точно неможливо витягнути економіку.

Александр Охріменко нагадує: "Будівництво падає, перевезення падають. Зрозуміло, що коли карантин послабили, становище покращилося. Але падіння триває, немає росту. Припустимо, до кінця року падіння ВВП буде не 11%, а 9%. Але і це дуже багато. підкреслюю: потрібно скасувати повністю карантин, дати економіці працювати. Адже велика частина бізнесу фізично не може працювати. Дехто взяв паузу на літо, деякі — незрозуміло на скільки".

Економіст впевнений, що треба не заважати зайвими перевірками, не проводити реформи, від яких в нинішніх умовах — тільки гірше. І перестати займатися "шараханням" з боку в бік: тут будуємо — тут не будуємо, тут карантин — тут немає.

"Найкраще, що може зробити влада, — взагалі не заважати бізнесу працювати, — вважає Олександр Охріменко. — Перестати "кошмарити" з приводу робочої сили: на повну ставку брати, на чверть, платити в конверті чи ні. Бізнес сам розбереться, як краще... Для всіх. У нас же виходить, що влада своїми діями при й без того заплутаній нормативній базі зарегульованістю знищує економіку замість того, щоб допомагати в цей складний кризовий час".

Нагадаємо, раніше прем'єр заявляв, що уряд і Національний банк працюють над збереженням курсової та цінової стабільності.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини