Головна Новини Політика кабмін Сто днів Кабміну: підсумки і перспективи уряду Шмигаля
commentss НОВИНИ Всі новини

Сто днів Кабміну: підсумки і перспективи уряду Шмигаля

Експерти оцінили для видання «Коментарі» діяльність цього уряду і його перспективи протриматися ще хоча б 100 днів

11 червня 2020, 12:18 comments1884
Поділіться публікацією:

Сьогодні виповнюється 100 днів Кабінетові міністрів Дениса Шмигаля. Прем'єр-міністр вважає заслугою Кабінету Міністрів за перші 100 днів роботи своєчасне забезпечення карантинних заходів і підтримку громадян в умовах епідемії коронавіруса. "Ми зіткнулися з історичним викликом, повинні були протистояти поширенню пандемії і одночасно не допустити масштабної економічної кризи в країні", — сказав прем'єр на засіданні Кабміну, яке відбулося напередодні.

Сто днів Кабміну: підсумки і перспективи уряду Шмигаля

"Програму реальної підтримки бізнесу ми не побачили"

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник зазначає: "З плюсів – уряду Шмигаля вдалося зберегти відносну стабільність в епоху корона-кризи. Також цей Кабмін більш орієнтований на національний бізнес (була навіть спроба прийняти програму підтримки національної економіки), ніж на зовнішніх гравців. Ще він трохи більш досвідчений, ніж Кабмін Гончарука".

Серед негативів глава УІП зазначив, що програму реальної підтримки нацбизнеса ми так і не побачили. Як і в цілому реалістичну і професійно виписану програму уряду.

"Крім того, у Кабміну Шмигаля немає гарної зв'язки з парламентом, що не дозволяє приймати важливі ініціативи, – продовжує Руслан Бортник. – До того ж, саме цей уряд підписав новий меморандум з МВФ, збільшує боргову залежність України, який веде країну в нікуди".

На думку експерта, можна сказати, що Кабмін Шмигаля багато в чому працює за тими ж лекалами, що і уряд Гончарука.

"Розмови є, а ось проривних програм – немає, – пояснює Руслан Бортник. – Навіть не можуть сформувати Кабмін до кінця – ні міністра освіти, міністра екології – лише люди з приставкою в. о... Думаю, уряд Шмигаля протримається до осені. А потім його доля буде залежати від того, як складеться політична кон'юнктура на місцевих виборах (скільки візьме "Слуга народ"), і яке загальне соціально-економічне становище в країні".

"Фактично, Шмигаль не має своєї команди"

Політичний експерт Світлана Кушнір вважає, що 100 днів уряду Шмигаля можна охарактеризувати відомою фразою політика: "Я вам не заздрю". Вона зазначає, що це перший уряд України, який зіткнувся з настільки серйозним викликом соціально-економічного характеру як корона-криза і карантин.

"До плюсів уряду Шмигаля можна віднести те, що в умовах, в яких опинилася Україна, вони змогли фактично переламати ситуацію. І всіх нас відправили на жорсткий карантин майже на місяць, – говорить Світлана Кушнір. – Країна завмерла, завмерла економіка. Швидше за все, було збережено чимало життів. Але дуже б хотілося бачити закони, які були б спрямовані на підтримку вітчизняного бізнесу. Протекціонізм зараз – світовий тренд. У нас, на жаль, цього не сталося".

Головна задача будь-якого керівника (а Шмигаль – керівник вищої ланки) – створити дієву, ефективну команду, налагодити систему контролю за виконанням розпоряджень та рішень. Поки з цим він не справляється, резюмує політексперт.

"Крім усього іншого, Кабмін Шмигаля працював і працює в скороченому складі. Недоукомплектування міністрами позначається на загальній ефективності роботи уряду, – вважає Світлана Кушнір. – Видна якась несамостійність. Адже ми знаємо, що саме Офіс президента фактично одноосібно формує склад Кабміну. В той же час не вистачає можливості або сміливості запропонувати певним політикам або управлінцям прийти і очолити те чи інше міністерство. Фактично Шмигаль не має своєї команди".

Одним з головних мінусів експерт вважає швидку зміну глав Мінфіну.

"Зараз потрібно відкинути особисті амбіції, політичні складові – і брати на роботу тих, хто може в цих умовах виконати складні завдання, – впевнена Світлана Кушнір. – І в кого є позитивне сальдо, позитивна історія – що з подібного роду завданнями вони впоралися... Мова про конфлікт із міністром фінансів Уманським, який у підсумку пішов. Хоча саме він, з моєї точки зору, міг би відстояти інтереси України під час укладення нової угоди з МВФ".

Сам факт укладення угоди експерт вважає позитивом. Особливо те, що перший транш вже йде до нас.

"Але програма, за якою ми пішли, робить нас ще більш залежними від зовнішньої позики, розширюючи і без того величезний зовнішній борг, – підкреслює Світлана Кушнір. – До мінусів слід віднести і те, що про промисловість, про розвиток бізнесу з високою доданою вартістю, про преференції (хоча б на якийсь період) вітчизняного виробника, про захист українського ринку від імпорту поки мови не йде. А саме це могло б стати драйверами економіки, дати людям зарплату, наповнити бюджет надходженнями".

Одним з підводних каменів майбутніх 100 днів уряду експерт вважає адміністративно-територіальну реформу.

"Конфлікти вже спалахують від області до області. Ряд громадян в ОТГ будуть подавати в суд на Кабмін через такий насильницький поділ. Традиційно всьому виною практично відсутня комунікація центру з регіонами. Немає конструктивного діалогу", – вважає Світлана Кушнір.

На її думку, найближчі три місяці цей Кабмін (в такому складі або в дещо видозміненому) протримається.

"Його головна задача – зібрати максимальну кількість негативу – і потім піти, – пояснює політексперт. – Фактично – це технічний уряд. Але якщо програму уряду все ж таки затвердять у ВР, якщо вона буде більш-менш нормальна, то якийсь імунітет буде. Втім, це не означає, що уряд буде недоторканним. Думаю, Шмигаль це чудово розуміє".

"Офіс президента занадто слабкий, щоб розігнати Кабмін"

Політичний експерт Олександр Савченко не бачить нічого позитивного в діяльності Кабміну Шмигаля.

"Все, що він приписують собі заслуги, насправді таким не є. Особливо вдало, на їхню думку, проведений карантин. Між тим, ні малий бізнес, ні лікарні обіцяної держпідтримки на належному рівні так і не отримали, – підкреслює політексперт. – Карантин в якійсь мірі став порятунком для цього уряду. Адже масовий "падіж" малих підприємств, зупинку економіки вони тепер списують виключно на містичну корона-криза, а не на прорахунки – як свої, так і попередників. А адже саме урядом Шмигаля були підготовлені рішення, які однозначно є ворожими для всіх форм бізнесу, так і для всього населення. Йдеться про плановане підвищення тарифів на електроенергію, яке заплановано на осінь".

Карантин, на думку Олександра Савченка, Кабіни використовується в якості такої собі індульгенції. Якою вони користувалися навесні-2020 – і мають намір користуватися далі.

"Шмигаль зайнятий формуванням програми уряду, яка має одну мету – дати Кабміну недоторканність терміном на один рік, – зазначає експерт. – Але всі ідеї уряду на цей рік ґрунтуються тільки на лобіювання інтересів одного олігарха у сфері енергетики, звідки родом і сам Шмигаль. Програма "Велике будівництво", яка широко  розрекламована Кабміном (на їх думку, є універсальною відповіддю на знищену економіку), насправді – обман, фікція, утопія... Кабмін Шмигаля в кращих традиціях попередників замість чітких посилань бізнесу (які сектори економіки і виробництва – в пріоритеті; що необхідно розвивати) не дає ніяких орієнтирів. Про розвиток реального сектору економіки мова не йде. Звідси висновок – в уряду, зібраного з випадкових людей, немає чіткого, єдиного бачення розвитку країни. Більше того – немає реальної програми підтримки рушащейся економіки".

Олександр Савченко вважає, що Офіс президента зараз занадто слабкий, щоб дати можливість розігнати Кабмін восени.

"У момент призначення нового уряду партії Зеленського потрібно мати сильну позицію для квот в умовному "Кабміні №3". А до осені-2020 позиція "Слуги народу", швидше за все, ще більше усохне, – підкреслює експерт. – Усохне і кількість депутатів, підконтрольних Зеленському. Таким чином, при перезавантаженні Кабмін буде ще менше відповідати "хотінням" Офісу президента Саме тому в інтересах Зеленського – яким би поганим Кабмін Шмигаля не був, які б антинародні рішення не приймав, – не розганяти його. Зацементувати ситуацію – і з урядом, і з партією. Все це говорить про слабкість влади".

Як повідомляв портал "Коментарі", раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив про падіння ВВП і пов'язав його з епідемією коронавірусу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини