Головна Статті Політика кабмін Рік уряду Дениса Шмигаля: чому його назвали найгіршим прем'єром в історії України
commentss Cтатті Всі новини

Рік уряду Дениса Шмигаля: чому його назвали найгіршим прем'єром в історії України

Експерти розповіли про головні підсумки роботи прем'єра

5 березня 2021, 19:06
Поділіться публікацією:

Минув рік з початку роботи нового складу Кабінету міністрів України на чолі з прем'єр-міністром Денисом Шмигалем. Настав час підбити підсумки. Варто зазначити, що переважна більшість громадян не тільки незадоволені роботою чинного уряду, а й називають його чи не найбільш невдалим у порівнянні з попередниками. Приблизно такої ж думки дотримуються й українські політологи блогери, журналісти.

Рік уряду Дениса Шмигаля: чому його назвали найгіршим прем'єром в історії України

Денис Шмигаль. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Як сказав сам прем'єр-міністр Денис Шмигаль, його уряд починав діяльність в умовах спалаху коронавируса й працював у режимі "нон-стоп". З одного боку, можна відзначити, що епідемія не могла не ускладнити завдання, поставлені перед Кабміном. Однак наші співвітчизники не роблять Шмигалю та його команді "знижку" в зв'язку з пандемією. Вони стверджують, що карантинні заходи та інші дії центральної влади не витримують ніякої критики.

Критика уряду Шмигаля

Нам було доволі складно знайти позитивні відгуки про роботу чинного уряду. Економіст Андрій Остапенко зазначає, що Денису Шмигалю та його команді в цілому вдалося просунутися в напрямку цифрового розвитку нашої країни:

"Що б не казали про додаток "Дія", але він значно розширив можливості українців. Введення електронних паспортів та інших документів — це крок вперед. Безумовно, цей процес почався ще при попередньому Кабінеті міністрів та є в першу чергу заслугою Володимира Зеленського. Але саме при уряді Шмигаля вдалося усунути велику кількість недоробок, на які скаржилися наші громадяни".

До речі, найбільшу кількість негативних відгуків проект "держава в смартфоні" і конкретно "Дія" отримали саме через дочірній додаток "Дій вдома", який виявився найбільш проблемним й створив багато незручностей як українцям, так і громадянам інших держав, які проходили митний контроль на наших КПП та в аеропортах.

Зміна постачальника природного газу

Юрій Линник, доцент Рівненської медичної академії, зазначає, що при уряді Дениса Шмигаль відбулася зміна постачальника природного газу, що виявилося вигідним для абонентів:

"Уряд дав можливість змінити постачальника газу, і я скористався цією пропозицією. Тепер плачу цілий рік 4,73 грн за кубометр, а раніше було 8,55. І це при тому, що мінімалка зараз 6000 грн, а в 2018 році, коли газ був по 8,55, мінімалка становила 3723 грн. Тепер я газ не економлю, живу при 16 градусах, а раніше жив при 14, бувало і 10 ".

Проте, саме сфера ЖКГ стала для чинного уряду найбільш проблемною. У січні поточного року в Україні прокотилася велика хвиля масових протестів через різке підвищення цін на комунальні послуги. Мітингувальники проводили акції під Офісом Президента на Банковій, а також біля резиденції Зеленського під Києвом. 18 січня 2021 року Кабмін прийняв рішення про зниження тарифів на газ до граничної ціни в 6,99 гривні.

Оскільки позитивних відгуків про роботу чинного Кабміну нам вдалося знайти дуже мало, надамо слово самому Денису Шмигаль, який нещодавно оприлюднив звіт про роботу своєї команди.

Серед своїх досягнень глава уряду називає : погашення заборгованостей по зарплатам шахтарям, відмова міністрів від премій, доплату працівникам медичної галузі в зв'язку з пандемією, початок вакцинації, а також збільшення мінімальної зарплати і запуск "Всеукраїнської школи онлайн".

"Мінімальна заробітна плата в Україні була збільшена до 5 тис. Грн. А вже з 1 січня 2021 року — до 6 тис. Грн. Це істотно пожвавило споживчий попит і сприяло встановленню кращих соціальних стандартів для людей ", — підкреслив Денис Шмигаль.

У той же час відомі українські експерти не вважають роботу чинного уряду ефективною. На їхню думку, діяльність команди Шмигаль виявилася просто провальною, і складно навіть згадати, що за цей період відбулося дійсно позитивного, щоб можна було б записати в актив нинішньому Кабінету міністрів.

Уряд Шмигаля — найгірший з усіх

Юрій Лінник, доцент Рівненської медичної академії, зазначає, що при уряді Дениса Шмигаля відбулася зміна постачальника природного газу, що виявилося вигідним для абонентів:

"Уряд надав можливість змінити постачальника газу, і я скористався цією пропозицією, тепер плачу цілий рік 4,73 грн за кубометр, а раніше було 8,55.

Зараз я газ не економлю, температура в квартирі 16 градусів, а раніше було 10-14".

Проте саме сфера ЖКГ стала для чинного уряду найбільш проблемною. У січні поточного року в Україні прокотилася велика хвиля масових протестів через різке підвищення цін на комунальні послуги. Активісти протестували під Офісом Президента на Банковій, а також біля резиденції Зеленського під Києвом. 18 січня 2021 року Кабмін прийняв рішення про зниження тарифів на газ до граничної ціни в 6,99 гривні.

Оскільки позитивних відгуків про роботу чинного Кабміну нам вдалося знайти дуже мало, надаємо слово самому Денису Шмигалю, який нещодавно оприлюднив звіт про роботу своєї команди.

Серед своїх досягнень глава уряду називає: погашення заборгованостей по зарплатам шахтарям, відмова міністрів від премій, доплату працівникам медичної галузі в зв'язку з пандемією, початок вакцинації, а також збільшення мінімальної зарплати та старт "Всеукраїнської школи онлайн".

"Мінімальна заробітна плата в Україні була збільшена до 5 тис. грн. А вже з 1 січня 2021 року піднялася до 6 тис. грн. Це пожвавило споживчий попит та сприяло встановленню кращих соціальних стандартів для людей", — підкреслив Денис Шмигаль.

У той же час відомі українські експерти не вважають роботу чинного уряду ефективною. На їхню думку, діяльність команди Шмигаль виявилася цілком провальною, і складно навіть згадати, що за цей період відбулося дійсно позитивного, що можна було б записати в актив нинішньому Кабінету міністрів.

Так, політтехнолог Олексій Голобуцький назвав уряд Дениса Шмигаля найгіршим:

"Загальні підсумки року роботи уряду Шмигаля підбити легко: це був найгірший прем'єр за всю історію незалежності України. Не існує галузі, роботу в якій Уряд під керівництвом Шмигаля не провалив. Відповідно, детальне підбивання підсумків буде тривалим і складним —  суто за рахунок необхідності перелічити бодай найбільші провали цього Уряду, такі як боротьба з корупцією, протистояння пандемії, локдауни, вакцинація, тарифи, дистанційна освіта, провал співпраці з МВФ... Перелік довгий, бо включає всі галузі і всі можливі проблеми — немає такого питання, де можна було би сказати "а от це було зроблено добре, незважаючи ні на що".

Приблизно такої ж точки зору дотримується історик, письменник і блогер Павло Бондаренко (Павло Правий):

"А в них щось взагалі було вдалим? Суцільні провали. Над "Великим будівництвом" давно сміються, і відомо, як його називають. Колосальні розкрадання держрезервів і "коронавірусного фонду". Провальна фіскальна політика. Гігантські позички, масштаб яких незрівнянний з часами уряду Тимошенко.

Увігнали енергетичну галузь у напівколапс, тепер електрику купуємо на Росії та в Білорусі. Носилися з ідеєю спецзон для казино, які мали дати десятки мільярдів у бюджет — провал. Тепер Рада збирається знизити вартість ліцензій —  наче в цьому проблема, а не в топорно розробленій концепції.

Війну не чіпаю — тут "найвеличнішого" забаганки виконувалися, але провал у замовленнях новітніх видів озброєнь — це справа рук уряду. Просто немає коштів — в асфальт закатані, у буквальному сенсі".

Нагадаємо, раніше ми називали головні перемоги та провали прем'єр-міністра Дениса Шмигаля.

Крім того, "Коментарі" розповідали, яку загальну оцінку дають прем'єрству Шмигаля експерти, та чи є у чинного уряду перспективи.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Сергей

9 березня 2021, 11:07

Хотелось бы увидеть Тимошенко у руля.


Новини