Головна Новини Політика кабмін Провал програми Кабміну Шмигаля: чому не вистачило голосів Ради і чи чекати відставки уряду
commentss НОВИНИ Всі новини

Провал програми Кабміну Шмигаля: чому не вистачило голосів Ради і чи чекати відставки уряду

Експерти розповіли, чому нардепи в Раді двічі не підтримали програму Кабінету міністрів та якими можуть бути наслідки такого рішення

18 червня 2020, 13:46 comments2950
Поділіться публікацією:

Верховна Рада не підтримала сьогодні, 18 червня, доопрацьовану програму діяльності Кабінету міністрів України. Експерти розповіли виданню "Коментарі", про це говорить, а також – які можуть бути наслідки.

Провал програми Кабміну Шмигаля: чому не вистачило голосів Ради і чи чекати відставки уряду

Другу спроби уряду Дениса Шмигаля представити програму своєї діяльності підтримали всього 207 нардепів при 226 мінімально необхідних.

"Домінували саме політичні мотиви"

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко, вважає те, що сталося, очікуваною ситуацією.

"Головний фактор – суто політичний, – говорить він. – Зміст програми нікого значення не мав. Навіть якщо б вона була блискучою, домінували саме політичні мотиви. У рік кризи, в нинішній ситуації, немає сенсу давати уряду річний імунітет. Зате є зручний козел відпущення".

Стратегічною помилкою Дениса Шмигаля політолог вважає, що прем'єр активно працював лише з Офісом президента, але не з парламентськими фракціями. В результаті у нього виявилося багато опонентів навіть серед "слуг народу". І не голосування частини СН – це, якоюсь мірою, демонстрація прем'єру, що він повинен поважати парламент, домовлятися з різними групами впливу навіть у фракції президента. А не тільки з самим президентом.

"Ніяких наслідків не прийняття Радою програми уряду не буде, – переконаний Володимир Фесенко. – Все залишиться на своїх місцях. Про відставку мова не йде. Це ж не вотум недовіри. Уряд працюватиме в підвішеному стані, а це зручно багатьом. Так на нього легше тиснути – й Офісу президента, й різним бізнес-групам. У будь-якому випадку – долю Камбіну вирішує виключно Зеленський".

"Уряд Шмигаля відправляти у відставку, принаймні зараз, ніхто не буде"

Експерт в Українському інституті політики, магістр державного управління Володимир Воля впевнений, що програму "завалили", перш за все, з політичних міркувань.

"З опозицією все зрозуміло. З чого б їй підтримувати програму уряду, де немає її представників? Втім, звучали зауваження і за суттю самої програми. Основні ж питання – до депутатів з пропрезидентської фракції (а їх, як відомо, понад 250), які не віддали свої голоси", – вважає Володимир Воля.

На думку експерта УІП, серед мотивів неголосування частини фракції "Слуга народу" за програму "свого" уряду можна виділити два основних.

"Перший – можливо, хтось продовжує торгуватися з Кабміном щодо якихось важливих моментів (виділення коштів на щось або на когось). Другий – у пропрезидентській більшості є люди, які схильні до того, щоб рано чи пізно піти у самостійне політичне плавання", – говорить експерт.

Якщо говорити про солідарний фактор всіх фракцій – це, на думку Володимира Волі, місцеві вибори. Під які зручно демонструвати опозиційність у відношенні до уряду Шмигаля-Зеленського.

"І, звичайно, багатьох не влаштувала економічна частина програми. Явно слабка, – зазначає експерт. – Враховуючи, що в парламенті, як і за його стінами, є багато інтересів, пов'язаних з податками, пільгами, стимулюванням економіки, частина нардепів і не голосувала. Тим самим демонструючи свою позицію або тих, чиї інтереси представляють".

Жодних наслідків у другого провалу в Раді урядової програми не буде, вважає Володимир Воля.

"Уряд Шмигаля відправляти у відставку, принаймні зараз, ніхто не буде. Які б там не збирали підписи "Європейська солідарність" та інші... Група умовної опозиції всередині пропрезидентської фракції не стане підтримувати голосування за відставку, навіть якщо до цього дійде, – упевнений експерт. – Йдуть торг, політична гра, заробляння балів. І всім, по-гарному, зручний уряд Шмигаля, на яки можна постійно "переводити стрілки", кивати, скидати негатив. Уряд, який постійно демонструє свій непрофесіоналізм. У тому числі подібного роду програмою діяльності. Кращою, ніж перший варіант. Але далекою від тієї, що співвідноситься з професіоналізмом і викликами часу".

"Для президента уряд Шмигаля – це сакральна жертва"

Політолога Віктора Тарана не дивує, що ВР не проголосувала і за другу спробу Кабміну Шмигаля представити свою програму.

"Мені дивно чути, що це перемога опозиції або "прореформаторських" сил у "Слуги народу". Насправді – це персональна заслуга і перемога Зеленського, який успішно продовжує боротьбу за утримання власного рейтингу, – говорить Віктор Таран. – В рамках цієї боротьби президента другий рік успішно розігрує карту доброго царя і поганих бояр. І ми, як щури за сопілкою в казці, йдемо за цими казками від Зеленського. Він вміло всім цим керує. Для президента уряд Шмигаля – це сакральна жертва, яку він віддасть на поталу восени, перед місцевими виборами. Не виключаю, що Зеленський перед камерами змусить Шмигаля написати заяву про відставку "за соціально-економічні провали". І той підпише".

На думку політолога, якби Зеленський воював за добробут громадян, а не за рейтинги, він би постарався, щоб програма Кабміну була міцною, уряд – укомплектовано, причому наповнений не тільки умовно "своїми" безумовно непрофесіоналами, але і представниками опозиції, профспілок, громадських організацій.

"В Україні немає кадрового голоду. Він є у Зеленського, який не хоче брати у владу реально сильних людей, на тлі яких він буде губитися, – підкреслює Віктор Таран. – Це – наслідки нашого торішнього вибору. Ми вибрали коміка, а тому будемо мати багато видовищ. А хліба нам ніхто і не обіцяв".

Раніше експерти оцінили після доопрацювання програму Кабінету міністрів України і ймовірність її прийняття.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення


Новини