Головна Статті Політика кабмін Колишні Зеленського: чим займаються відставні міністри «Зе! Команди»
commentss Cтатті Всі новини

Колишні Зеленського: чим займаються відставні міністри «Зе! Команди»

Склад Кабінету міністрів України постійно змінюється. Вчорашніх реформаторів і авторів проривних ідей влада визнає такими, що не впоралися з поставленими завданнями та відправляє у відставку. «Коментарі» дізналися, чим займаються ексміністри після відставки

18 вересня 2020, 14:30 comments1280
Поділіться публікацією:

Трохи більше, ніж за рік уряд в Україні встиг двічі оновитися. Але якщо відхід команди Володимира Гройсмана був цілком передбачуваний, то березневі перестановки в Кабінеті міністрів для багатьох виявилися несподіванкою. Втім, списувати з рахунків самого екс-прем'єра Гончарука і членів його команди рано. Більшість з них не зникли з інформаційного простору, а для деяких знайшлося місце і в новому форматі влади.

Колишні Зеленського: чим займаються відставні міністри «Зе! Команди»

Богдан, гудбай!

Першою знаковою відставкою в "Зе! Команді" стало звільнення голови Офісу президента Андрія Богдана на початку лютого цього року. Що послужило головною причиною відходу невідривного президентського "навушника", з яким художній керівник "95 кварталу" з моменту старту своїх передвиборчих перегонів практично не розлучався, достеменно невідомо, але охолодження відносин почалося ще за пару місяців до цього. Спочатку глава ОП несподівано зник з медійного простору, а потім і зовсім перестав супроводжувати Зеленського під час закордонних відряджень в Давос і в гості до Папи Римського, зайнявшись замість цього написанням постів про "нудьгу" на своїй сторінці в Facebook.

В експертному середовищі звучали точки зору про Богдана-скандаліста, який пересварився з половиною уряду (цю версію трохи пізніше відстоював і сам президент, говорячи про проблему з "людськими відносинами"); Богдана, який втомився від тягаря державних справ і страждає від депресії після розірвання стосунків з дівчиною, або просто від зміни груп впливу в президентській команді.

Хай там як, але відразу ж після відставки екс-чиновник відправився поправляти здоров'я на Сейшельські острови, а ближче до кінця лютого вирішив повернутися до свого колишнього заняття — адвокатської діяльності, попутно зазначивши, що працював на урядовій посаді безоплатно, а всі отримані гроші перераховував на рахунки благодійних фондів. До слова, можливості відпочити колишній глава президентського офісу ніколи не втрачає — на початку літа він був помічений журналістами в одеській Аркадії, а зовсім недавно — на пляжі п'ятизіркового турецького готелю Lujo в Бодрумі.

З моменту своєї відставки Богдан став героєм безлічі чуток. Говорили про його можливе захворювання на коронавірус, участь в проміжних виборах по округу №208 в Чернігівській області, надання допомоги в місцевих виборах Віталію Кличку і навіть про теоретично особисту участь у виборах мера Києва, яке сам екс-глава ОП назвав непоганою ідеєю. Крім цього, Богдан встиг побувати фігурантом порушеної кримінальної справи про жорстоке поводження з твариною в Київському зоопарку, де він схопив за вухо козла, вихопив у дитини стакан з овочами, а також став жертвою невідомих, які дотла спалили його особистий електроавтомобіль Tesla на одній зі столичних стоянок. На щастя, це не єдине авто компанії Ілона Маска в гаражі екс-чиновника — його Tesla Model X, в якій записував свої відеозвернення до українців президент, залишається неторканою.

У червні Володимир Зеленський дав розгорнуте інтерв'ю "Українській правді", в якому розповів про те, як збирався призначити Богдана на посаду генпрокурора, але змінив свої плани, побачивши, як "влада з'їдає" главу ОП. Реакція не змусила себе чекати — вже на наступний день екс-чиновник опублікував в Facebook різку відповідь, де він подякував президенту за відставку і можливість не мати нічого спільного з хаосом, який твориться в країні.

Олексій Гончарук: відпочинок відставного прем'єра в компанії ярого "порошенківця"

Приписуване ЗМІ заступництво і близькі стосунки глави Офісу президента з прем'єр-міністром Олексієм Гончаруком отримало підтвердження — після відходу Богдана відставка прем'єра не змусила себе чекати. Увечері третього березня він написав вже другу за рахунком, після січневого скандалу з прослуховуванням, заяву про відставку. Наступного дня рішенням ВРУ Гончарука звільнили від обов'язків, а ще через кілька днів він відправився на лоукостері (улюблений вид перельотів) в Лісабон в компанії колишнього мера Ірпеня Володимира Карплюка. Останній, як відомо, має безпосереднє відношення до команди Петра Порошенка, що викликало в соцмережах чималий резонанс. Користувачі кинулися обговорювати передвиборче гасло президентської команди "Зробимо їх разом" і те, якими він фарбами почав грати в світлі цих подій.

На цьому епопея з наймолодшим главою Кабміну не закінчилася. У кінці березня його діяльністю на посаді прем'єра зацікавилася Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП). Зокрема, увагу детективів САП привернув активний експорт Україною медичних масок, захисних костюмів і рукавичок напередодні епідемії коронавірусу, який Гончарук в силу виконуваних ним функцій повинен був перекрити. Тим більше, про загрозу, що насувається, його двічі — 31 грудня і 8 лютого — попереджала листами з відміткою "терміново" Рада національної безпеки і оборони (РНБО). Завдяки умисній або ненавмисній нерозторопності прем'єра з країни було вивезено майже 1000 тонн масок, які не без участі "Слуг народу" продавали Китаю і в Євросоюз.

Заборону на вивезення коштів епідзахисту ввели, тільки зробив це 11 березня вже наступник Гончарука — Денис Шмигаль. Щодо екс-чиновника і ще кількох посадових осіб з Кабміну було порушено кримінальну справу за статтею 367 КК України (службова недбалість). На свій захист головний фігурант заявив, що з перших днів пандемії разом з Міністерством охорони здоров'я тримав руку на пульсі і займався розрахунком різних сценаріїв хвороби, а оскільки  за станом на 3 березня випадків з COVID-19 в країні зафіксовано не було, то і звинувачувати в чомусь його та інших членів Кабінету міністрів безглуздо.

Судячи з того, що колишній глава Кабміну як і раніше не притягнутий до відповідальності, до такого ж висновку прийшли і правоохоронці. Сьогодні Гончарук — частий гість на українському телебаченні і радіо, де виступає з аналізом і критикою дій уряду. При цьому недавній "профан в економіці", не червоніючи, впевнено зачіпає і економічні теми, а також пророкує швидкі дострокові президентські вибори. Все це, укупі з частими перельотами в економ-класі, які випадково (або не випадково) вдається задокументувати сусідам екс-прем'єра по літаку, може говорити про те, що йти з великої політики він не збирається.

1 вересня екс-прем'єр влаштувався на роботу в Eurasia Center — структурний відгалуження Атлантичної ради Сполучених Штатів Америки. Ця організація спеціалізується на міжнародних відносинах і аналітиці.

Чим зайнята відставна команда Гончарука: реалізація IT-проектів, громадська діяльність і "теплі" місця в ОП

4 березня слідом за прем'єром у відставку відправилися і його підопічні з Кабінету міністрів. Їх подальша кар'єра склалася по-різному.

Тимофій Милованов

Міністру розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофію Милованову пропонували залишитися на тій же посаді в новому уряді. Про це він написав на своїй сторінці в Facebook невелику замітку з описом своїх досягнень на посту, підкресливши, що завдяки особистому досвіду і професіоналізму своєї команди йому вдалося утримати курс гривні, інфляцію і забезпечити зростання зарплат. Такий порив оцінили не всі. У коментарях економіст Олексій Кущ справедливо зазначив, що курс і інфляція — сфера відповідальності НБУ, та й зарплату забезпечували роботодавці, а нардеп від "Слуги народу" Олександр Дубинський подякував Богу за відмову Милованова залишитися в Кабміні.

Вже 6 березня екс-глава Мінекономіки повернувся на свою колишню посаду президента Київської школи економіки.

Дмитро Дубілет

На відміну від Милованова, з приводу відходу якого Олександр Дубинський не приховував своєї радості, приятелю ведучого "Грошей" і міністру Кабінету міністрів Дмитру Дубілету на початку березня довелося поступитися своїм місцем шаленому "хейтеру" президента Олегу Немчінову. Зберегти міністерський портфель Дубілету не вдалося навіть попри те, що Дубинський підіймав це питання на засіданні фракції "Слуги народу". Втім, колишній міністр заявив, що має намір завершити деякі розпочаті під час роботи в уряді проекти на волонтерських засадах, а пізніше анонсував своє повернення в бізнес. Занять у Дубілета дійсно чимало — він є співзасновником кількох бізнесів, включаючи проект по реалізації IT-послуг FinTech Band і перший в Україні банк без відділень — Monobank. На початку червня ходили чутки про його можливе призначення главою НБУ на місце Якова Смолія, але звучали вони частково в іронічному тоні.

Олексій Оржель

Глава відомства, який об'єднав в новому уряді під своїм дахом відразу два міністерства — енергетики і захисту навколишнього середовища, — Олексій Оржель покинув свій пост одночасно з іншими міністрами. Судячи з усього, залишитися в складі нової команди пропонували, однак Оржель відмовився від такої перспективи. Він аргументував свою відмову суб'єктивним відчуттям, що замість вирішувати проблеми він і його підопічні почали ці проблеми "годувати". При цьому екс-міністр не забув похвалитися і відзначити, що за 6 місяців роботи йому вдалося "повалити деякі корупційні стовпи". Після відставки Оржель повернувся до парламентської діяльності як депутат фракції "Слуга народу", встигнувши стати фігурантом кримінального провадження за фактом державної зради. На початку червня відповідне рішення виніс Печерський районний суд Києва, який звинуватив його, голову комітету ПЕК Верховної Ради Андрія Геруса і члена НКРЕКП Дмитра Коваленка у можливому заподіянні шкоди економічній безпеці України. Всі вони в складі групи з 11 депутатів підтримали скандальний законопроект №3657-1 про скасування обмежень на імпорт електроенергії з РФ, який, на думку експертів, призвів до кризи галузі і накопичення багатомільярдних збитків держкомпаніями.

Анна Новосад і Володимир Бородянський

Від можливості зберегти свої міністерські портфелі відмовилися так само міністр освіти і науки Ганна Новосад і міністр молоді, культури і спорту Володимир Бородянський. Відмова від посади глави Міносвіти Анна Новосад пояснила тим, що новий прем'єр Денис Шмигаль не знайшов часу для спільної бесіди, на якій повинні були бути обговорені майбутні робочі моменти. На сьогодні окрім висвітлення роботи Міносвіти в соцмережах, колишня глава міністерства взяла найактивнішу участь в кампанії проти свого вже третього за рахунком наступника на посаді — Сергія Шкарлета, якого звинувачують в плагіаті, корупції і колишньому членстві в "Партії регіонів". Цікаво, що під час перебування Новосад на посаді Шкарлет спокійно очолював Експертну раду з питань проведення експертизи дисертаційних робіт при Міністерстві освіти і науки, і його "гріхи" особливо нікого не цікавили.

За словами Бородянського, його категорично не влаштувало прийдешній поділ його відомства на два різних міністерства. Ще на початку поточного року він, бувши міністром, став автором законопроекту про дезінформацію, що передбачає кримінальну відповідальність для журналістів, блокування медіа, соцмереж і багатьох інших "ноу-хау", завдяки чому в Міжнародний день свободи ЗМІ 3 травня став фаворитом антирейтингу "Ворог преси "за версією Національної спілки журналістів України. Після своєї відставки Бородянський веде активне життя в соціальних мережах, де нерідко публікує матеріали проти Віктора Медведчука. Співголова "Опозиційної платформи — за життя" відповідає тим же, а його дружина — Оксана Марченко — називає Бородянського головною причиною свого відходу з телеканалу "СТБ".

Вадим Пристайко

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко надовго без роботи не залишився. Вже 4 березня він зайняв пост Віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України. У віце-прем'єрах він проходив рівно три місяці, після чого був звільнений і призначений надзвичайним і повноважним послом до Великобританії. Подейкували, що можливою причиною перекладу Пристайко на "туманний Альбіон" став його затяжний кулуарний конфлікт з главою Офісу президента Андрієм Єрмаком, які вирішили зайнятися зовнішньополітичними переговорами самостійно.

Зоряна Скалецька

Міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька, яка наприкінці каденції дефілювала в костюмі високого захисту на обсервації в Нових Санжарах (яким не могли похвалитися навіть  лікарі, які там працювали) і обіцяла безкоштовне лікування для українців, хворих на COVID-19, з пропозицією залишитися не зверталася. Хоча не факт, що з урахуванням нових коронавірусних реалій сама вона горіла бажанням брати на себе відповідальність за здоров'я сорокамільйонної країни. Для колишньої глави МОН знайшлося місце "тепліше" — її, як протеже засновника медклініки "Борис" Михайла Радуцького (про що він сам заявляв) прилаштували на посаду позаштатного президентського радника.

Юлія Соколовська

В рядах адміністрації Володимира Зеленського знайшлося місце і для екс-міністра соціальної політики Юлії Соколовської — через півтора тижня після відставки її призначили заступником глави ОП. За час каденції Соколовська прославилася докором українців в тому, що вони не накопичують кошти на старість хоча "нічого не заважає це робити". При цьому передноворічна зарплата самої глави Мінсоцполітики з преміальними за три місяці в 2019 році склала 217 тис. Грн.

Андрій Загороднюк

Бурхливим громадським життям зайнявся після своїх відставок міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Оксана Коляда і глава Міністерства оборони Андрій Загороднюк. 12 травня Коляда очолила благодійний фонд "Повернись живим", "кермо влади" від якого їй люб'язно передав його засновник Віталій Дейнега. Що стосується Загороднюка, то з моменту відставки він активно нарощує свою присутність в медіа, беручи участь в різних теле- і радіоефірах, а в кінці липня екс-міністр став засновником громадської організації "Центр оборонних стратегій". Її метою має стати пошук шляхів реформування вітчизняного ВПК. Повністю з політики сімейство Загороднюк не зникло. Після складання депутатських повноважень лідера партії "Голос" Святослава Вакарчука на вакантне місце в Верховну Раду зайшла Аліна Свідерська — дружина екс-глави Міноборони.

Оксана Маркарова

Не відстала від своїх колег екс-міністр фінансів Оксана Маркарова, що стала співзасновником стартапу із захисту даних "Архідата" і Фонду розвитку капіталу. Колишня глава Мінфіну веде особисту колонку на "Українській правді", не забуває свою "альма матер" — Києво-Могилянську академію і, як це і належить усім підопічним соросівських фондів, підтримує на своїй сторінці у Facebook американську партію демократів.

Майже відразу ж після відставки Маркарової невтомний ведучий "Грошей" Олександр Дубинський подав до Окружного адмінсуду Києва заяву з вимогою зобов'язати СБУ і Держприкордонслужбиу не допустити виїзду з країни глави НБУ Якова Смолія, його зама Катерини Рожкової і екс-глави Мінфіну Оксани Макарової, звинувативши їх у створенні боргової піраміди з ОВДП і забезпеченні  умов для виведення грошей з бюджету. Втім, все обійшлося без будь-яких наслідків для цієї трійці. Маркарова завжди користувалася особливою увагою Дубинського. Ще напередодні президентських виборів він пророкував її еміграцію в США після зміни влади.

Нагадаємо, міністр Кабінету міністрів України Олег Немчінов у відвертому інтерв'ю виданню "Коментарі" розповів про карантин і коронавірусів, війну і мир, перепису населення та держслужбі, місцеві вибори і еліті нації.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини