Очільника Мінрегіону Чернишова списали з рахунків

Чому про міністра і його амбіції поступово стали забувати, і як він намагається про себе нагадати

Міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов поступово опускається в списку пріоритетів Офісу Президента, так само, як і його політичні амбіції стати прем'єр-міністром після переформатування уряду у вересні. Щоб нагадати про себе, Чернишов і його піарники могли влаштувати галас навколо можливого призначення чиновника в КМДА замість Віталія Кличка. Однак фейк швидко розкрився і Чернишов поки залишається міністром.

Стара ідея Банкової

У середу вранці ряд телеграм-каналів і медіа поширили інформацію про те, що Олексія Чернишова можуть призначити головою Київської міської держадміністрації замість Віталія Кличка. Цей хід Офісу Президента мав би "доповнити" тиск на столичного мера через обшуки в комунальних підприємствах. А також вдарити по президентським амбіціям Віталія Володимировича.

Ідея "розділити" пости мера Києва і глави КМДА, щоб послабити позиції Кличко, витає на Банковій вже не перший день. Більш того, кандидатура Чернишова дійсно спливала в якості можливого претендента на цю посаду. Однак це було в останній раз в травні. Серед інших претендентів в ЗМІ називали прізвища міністра культури Олександра Ткаченка, першого заступника Кличка Олексія Кулеби, народних депутатів Андрія Холодова та Ірини Верещук. Список можливих претендентів нібито вирішили відкласти вже на новий політичний цикл - на осінь, а можливо навіть зиму.

І ось "раптово" тема заміни Кличка раптом "спливла" в інформпросторі в самий "розпал" "мертвого сезону". Чому?

Є ймовірність, що тему вирішив "розкачати" сам Олексій Чернишов, якому могла набриднути відсутність будь-яких позитивних інфоприводів про свою діяльність (кабінетні новини з сайту уряду і Мінрегіону - не беруться до уваги). Розлогі інтерв'ю про стратегію розвитку країни, децентралізацію і містобудівні реформи можуть не давати колишнього ефекту, а ось тема боротьби Офісу з Кличком може виглядати "свіжо" і "хайпово". Плюс з'являється можливість "підсвітити" свої кращі сторони в біографічних матеріалах.

Правда, новина пробула в інфополі лише пару годин: одна із заступників глави фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук заявила , що ніякої перестановки Кличка на Чернишова в КМДА не планується. За деілька годин новину формально спростував і сам Чернишов. Однак, як стане зрозуміло нижче, це могло бути частиною плану.

Невдала провокація команди Чернишова

Ймовірних причин, для чого потрібно було розганяти явний фейк, може бути кілька. Перша версія, що в Офісі нібито давно ігнорують наполегливі запити Чернишова та його бізнес-партнерів з групи "Приват" (зокрема, називають комерційного директора студії "95 квартал" Тимура Міндіча ) про призначення міністра прем'єром після можливої відставки Шмигаля і всього Кабміну на початку вересня. Незважаючи на те, що в кожному комплементарному інтерв'ю Чернишов методично відповідає на прямі і завуальовані питання про свої прем'єрські амбіції (тим самим їх підтверджуючи), темні сторінки його біографії, опубліковані в ЗМІ, можуть прирівняти шанси обійняти головний пост в уряді до нуля. А найдорожче у світі австрійське громадянство, наявність якого міністр так жодного разу виразно і не спростував, хоча і не підтвердив, може стати проблемою для міжнародних відносин.

Саме тому не виключено, що Чернишов міг через фейкове вкидання передати сигнал про свою готовність очолити, наприклад, Київ. Столиця з річним бюджетом в 60 млрд грн. - більш привабливий об'єкт для роботи. Тим більше, на відміну від інших регіонів, столиця найменше залежить від успіхів або провалів децентралізації, за яку Чернишов відповідає в міністерстві: гроші в Києві є і будуть, незалежно від вектора реформ.

Друга версія - викриття фейкової інформації також може зіграти Чернишову "на руку". Тепер в своєму оточенні він може просувати тезу про те, що його "зберігають" для більш масштабних завдань - прем'єрських. Цю версію підтверджує швидке спростування з боку самого глави Мінрегіону.

Раніше піарники Чернишова вже намагалися переконати громадськість (або її окремих представників), що він гідний головного крісла в Кабміні. ЗМІ писали, що він був одним з небагатьох запрошених на закриту вечірку на честь дня народження президента Зеленського нібито на квартирі у Міндіча. Також з'являлася інформація про дружбу дружин Зеленського і Чернишова на тлі захоплення останньої сучасним мистецтвом. Наводилися також аргументи того, що Чернишов нібито налагоджує "мости" між Офісом Президента і Рінатом Ахметовим (в якості підтвердження наводили факти винятковою лояльності медіагрупи "Україна" до діяльності міністра та прес-релізів міністерства).

Третя версія появи фейкової інформації про заміщення Кличка Чернишовим - гра на випередження і відволікання уваги від участі міністра в харківських виборах, про що нещодавно писали ЗМІ, а також від можливих зв'язків з Володимиром Дідухом, який фігурував в квітневих списках подсанкціонних контрабандистів. "До чого тут Харків і Фельдман, я зайнятий політикою зовсім в іншому регіоні", - як би говорить міністр Чернишов злостивцям, які показують його роль в осінніх харківських виборах на боці команди самого ж Фельдмана. Крім того не раз згадувалося і про міцні зв'язки глави Мінрегіону з нардепом від ОПЗЖ Олександром Фельдманом, які підживлюють і приватівці в особі Міндіча нібито з лінії єврейських організацій, до яких належать і Фельдман, і Коломойський, і їхнє оточення.

Четвертий варіант появи новин про потенційне протистояння пари Чернишов - Кличко може бути пов'язаний з альтернативним майданчиком для спілкування з регіональними елітами, яку створюють у Мінрегіоні на противагу Асоціації міст України, очолюваної Кличком. До Конгресу місцевих і регіональних влад Чернишов може "заманювати" місцевих лідерів Державним фондом регіонального розвитку, обсяги якого розширюють в кілька разів в найближчі роки.

Як би там не було, ця інформаційна провокація не мала належного ефекту, і за джерелами в оточенні глави Мінрегіону, піар-команда нібито отримала завдання шукати нові приводи для згадок шефа в ефірі.